Taksilupien myöntämiseen tarkennuksia

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2011 14.24
Tiedote

Taksiliikennelakia ehdotetaan muutettavaksi niin, että luvanhakijoiden keskinäistä etusijajärjestystä koskevaa sääntelyä selkeytetään ja yksinkertaistetaan. Lisäksi laista poistetaan mahdollisuus siirtää taksilupa yrityksen lahjoituksen yhteydessä toiselle. Taksiluvan lahjoitus yrityksen sukupolvenvaihdoksen yhteydessä lähisukulaiselle olisi kuitenkin edelleen sallittua. Taksilupien enimmäismääriä koskevaan sääntelyyn ei puututtaisi.

Hallitus esitti taksilain muutoksen vahvistamista 21. joulukuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lakimuutos 22.12. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2012.

Lakimuutoksen tavoitteena on parantaa luvanhakijoiden keskinäistä yhdenvertaisuutta tilanteessa, jossa hakijoita on useampia kuin lupia voidaan myöntää sekä helpottaa lupaviranomaisten toimintaa lupien myöntämisessä.

Muutokset vaikuttaisivat jonkin verran nykyisiin taksiyrittäjiin, kun lupia voitaisiin myöntää ensisijaisesti heille vain joka kolmas luvanmyöntämiskerta. Keinottelun estäminen luvan saannissa olisi omiaan pitämään taksimarkkinat vakaampina. Sukupolvenvaihdosten sallimisella turvattaisiin taksialalle tyypilliset perheyritykset myös jatkossa.

Lisätietoja: hallitusneuvos Irja Vesanen-Nikitin p. 09 160 28544, 040 544 9673