Sisältöön    

Taajuuspoliittinen periaatepäätös

Hallitus teki 29.3.2012 taajuuspoliittisen periaatepäätöksen, jonka mukaan toimiluvat laajakaistaisen 800 megahertsin matkaviestinverkon käyttöön myönnetään taajuushuutokaupalla.

Myynnissä on yhteensä 2x30 megahertsiä taajuuksia, ja ne huutokaupataan 2x5 megahertsin taajuuskaistapareissa. Taajuuksille asetetaan lähtöhinta, jolla valtio saa huutokaupasta vähintään 100 miljoonan euron tulot.

Huutokaupan tavoitteena on muun muassa laajentaa mobiililaajakaistan saatavuutta erityisesti taajamien ulkopuolella sekä mahdollistaa valtakunnallisen laajakaistaisen matkaviestinverkon nopea käyttöönotto. Lisäksi huutokaupalla halutaan edistää taajuuksien tehokasta käyttöä ja markkinaehtoisuutta.

Huutokaupan edellyttämät lakimuutokset toteutetaan siten, että huutokauppa olisi järjestettävissä viimeistään vuonna 2013. Suomessa toimiluvat on vuoden 2009 kokeiluhuutokauppaa lukuun ottamatta myönnetty niin sanottua kauneuskilpailua käyttäen.

800 megahertsin taajuusalueen muu kuin laajakaistaisen matkaviestiverkon käyttö lakkaa vuoden 2013 loppuun mennessä. 800-aluetta käyttäville langattomille mikrofoneille on jo aiemmin osoitettu korvaavia taajuuksia.

Hankkeeseen liittyvät tiedostot

Asiakirjalistaus hankkeeseen liittyvistä tiedostoista tuotetaan automaattisesti ministeriön MAHTI-asihanhallintajärjestelmästä. Asiakirjat on saatavissa myös HARE-hankerekisteristä.

Vireillä: Taajuuspoliittinen periaatepäätös; LVM088:00/2011