null Ajoneuvojen määrä ylitti 5 miljoonaa

Ajoneuvojen määrä ylitti 5 miljoonaa

Uutinen 16.07.2009 09.52 fi

Auto sateisella tiellä.

Kesäkuun lopussa ajoneuvoliikennerekisterissä oli 5,02 miljoonaa ajoneuvoa. Näistä henkilöautoja oli 2,73 miljoonaa. Vielä viime vuoden lopussa kokonaismäärä jäi hieman alle viiden miljoonan. Tiedot ilmenevät Ajoneuvohallintokeskuksen (AKE) alkuvuoden tilastoista.

Ajoneuvokanta on kasvanut alkuvuoden aikana 2,1 prosenttia. Kasvuvauhti on edellisiin vuosiin verrattuna hiipunut hiukan. Henkilöautokanta kasvoi 1,65 prosenttia.

Paketti-, linja- ja kuorma-autojen määrä on lievästi henkilöautokantaa suuremmassa kasvussa. Pakettiautokanta kasvoi vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 2,4 prosenttia, kuorma-autokanta 2,9 prosenttia ja linja-autokanta 2,3 prosenttia.

Suhteessa voimakkaimmin on kasvanut L-luokan nelipyöräisten ajoneuvojen määrä. Kevyitä nelipyöriä, joihin mm. mopoautot kuuluvat, oli rekisterissä 5 892, mikä on 12,14 prosenttia vuodenvaihdetta enemmän. Nelipyöriä, joihin suuri osa ns. mönkijöistä kuuluu, oli rekisterissä 13 905, mikä on 8,01 prosenttia enemmän kuin viime vuoden lopussa.

Moottorikelkkoja ja traktoreita lukuun ottamatta kaikenlaisia ajoneuvoja oli eniten rekisterissä väkirikkaalla Uudellamaalla. Traktorien ykkönen oli Varsinais-Suomi ja kakkoseksi kiri Pohjois-Pohjanmaa. Moottorikelkkoja oli rekisterissä eniten Lapissa ja toiseksi eniten Pohjois-Pohjanmaalla.

Uudenmaan jälkeen tilastojen kakkos- ja kolmossijat menivät useimmissa ajoneuvoluokissa Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle.

Esimerkiksi henkilöautoja oli rekisterissä toiseksi eniten Varsinais-Suomessa ja kolmanneksi eniten Pirkanmaalla. Moottoripyörien kakkostilan vei Pirkanmaa, mopojen Varsinais-Suomi ja mopoautojen Pirkanmaa.