Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä laajenee

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 29.1.2009 13.57
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö on tehnyt lakiesityksen ajoneuvolain muuttamisesta ja uusien ajoneuvojen yksittäishyväksyntää koskevan lain säätämisestä. Ajoneuvolain muutos on tarkoitus tulla voimaan 29. huhtikuuta 2009. Tämän jälkeen EU-tyyppihyväksyntäpakko laajenee lain ylimenosäännösten mukaisesti koskemaan eri ajoneuvoluokkia.

Hallitus päätti ajoneuvolain muuttamisesta ja yksittäishyväksyntää koskevan lakiesityksen sisällöstä torstaina 29. tammikuuta.

Ajoneuvolain muutoksella saatetaan Suomessa voimaan ajoneuvojen ja perävaunujen EU-tyyppihyväksyntää koskeva puitedirektiivi. EU-tyyppihyväksynnän tavoitteena on välttää samalle ajoneuvotyypille tehtävää kansallista tyyppihyväksyntää ja siitä syntyvää eri EU-maiden päällekkäistä työtä ja hyväksyntäkustannuksia.

Puitedirektiivin mukainen ajoneuvojen EU-tyyppihyväksyntävelvoite tulee Suomessa koskemaan kaikkia uusia autoja ja niihin kuuluvia järjestelmiä, osia sekä erillisiä yksiköitä. EU-hyväksyntävelvoite laajenee näin aikaisemmasta ajoneuvolaista poiketen koskemaan myös raskasta kalustoa, kuten linja-autoja ja rekkoja.

Ministeriö ehdottaa myös yksittäin valmistettujen tai maahan tuotujen ajoneuvojen ja perävaunujen rekisteröintikatsastuksen korvaamista EU-direktiivin edellyttämällä yksittäishyväksynnällä. Uudella lailla säädetään myös yksittäishyväksynnän järjestämisestä ja hyväksynnän myöntäjille asetettavista vaatimuksista.

Lakiuudistus myös siirtäisi tyyppihyväksyntätestejä ja tuotannon laadunvalvontaa tekevien tutkimuslaitosten hyväksymisen ja valvonnan liikenne- ja viestintäministeriöltä Ajoneuvohallintokeskukselle (AKE). Tämä selkeyttää AKE:n ja tutkimuslaitosten välistä työnjakoa. Myös ajoneuvojen myynnin markkinavalvonta keskitettäisiin AKE:lle. Tämä tehostaisi valvontaviranomaisen mahdollisuutta puuttua ajoneuvoissa oleviin mahdollisiin puutteisiin jo ennen liikenteessä käyttöön ottamista.

Lakiesityksellä ei ole merkittäviä kansantaloudellisia tai valtiontaloudellisia vaikutuksia. EU- tyyppihyväksynnän laajeneminen henkilöautoista koskemaan kaikkien luokkien autoja ja niiden perävaunuja vähentää pitkällä tähtäimellä AKE:n työmäärää verrattuna nykymuotoiseen kansalliseen ajoneuvojen tyyppihyväksyntään. Tyyppihyväksynnän laajentamisen katsotaan myös vähentävän ajoneuvoja maahantuovien yritysten kustannuksia.

Yksittäishyväksynnän käyttöön ottaminen vähentää yksittäin valmistettujen tai maahantuotujen tai pieninä tuotantosarjoina valmistettavien autojen liikenteeseen hyväksymiskustannuksia ja edistää alan toimijoiden tasapuolista kilpailua. Samalla varmistetaan, että näiden autojen ympäristö- ja liikenneturvallisuusominaisuudet pysyvät hyväksytyllä tasolla.


Lisätietoja:

Liikenneneuvos Kari Saari, puh. (09) 160 28557 tai 050 5587 461
Yli-insinööri Juhani Puurunen, puh. (09) 160 28558 tai 050 3843 088