Takaisin

Ajoneuvoliikennerekisteriin esitetään nykyistä laajempia tietoja

Ajoneuvoliikennerekisteriin esitetään nykyistä laajempia tietoja

Tiedote 08.06.2005 14.40 fi


Ajoneuvoliikennerekisteriin merkittäviä tietoja ehdotetaan laajennettaviksi eräiltä osin.

Hallitus hyväksyi ajoneuvoliikennerekisteriä koskevan lain muutosesityksen sisällön 8. kesäkuuta.

Uutena tietona henkilöistä talletettaisiin kansalaisuus. Tämä on tarpeen myönnettäessä vaarallisten aineiden kuljetukseen vaadittavaa ADR-ajolupaa. Myös muiden ADR-ajolupaan liittyvien tietojen tallettaminen rekisteriin täydentyisi. Uusia olisivat tiedot koulutuksen antajasta ja kokeesta.

Ajoneuvoista tallennettaisiin nykyisten tietojen lisäksi kaupalliset ja anastustiedot. Lisäksi oikeushenkilöistä kuten yhteisöistä tai yrityksistä talletettaisiin nykyistä enemmän tietoa.

Lakiesityksessä ehdotetaan, että rekisterin tiedot olisivat sähköisesti myös liikennevahinkolautakuntien käytössä korvausasioiden käsittelyä varten.

Ajoneuvoliikennerekisteriä on rakennettu pitkään. Vuonna 2004 voimaan tulleen lain mukaan järjestelmän piti olla valmis kuluvan vuoden loppuun mennessä. Rekisteriä pitävälle Ajoneuvohallintokeskukselle ehdotetaan nyt annettavaksi lisäaikaa vuoden 2011 loppuun saakka.

Ajoneuvoliikennerekisterissä on tieto muun muassa ajoneuvoista, niiden katsastuksesta, verotuksesta ja kiinnityksestä, ajokorteista, liikenneopetusluvista, maakuljetusten turvallisuusneuvonantajista ja digitaalisissa ajopiirtureissa käytettävistä korteista.

Rekisteriin saadaan tietoja useilta viranomaisilta kuten Väestörekisterikeskukselta, oikeushallinnolta, ulosottoviranomaisilta, poliisilta ja tullilaitokselta. Näiden lisäksi tietoja toimittavat mm. ajoneuvojen maahantuojat, Liikennevakuutuskeskus ja kuljettajantutkinnon vastaanottajat.

Ajoneuvoliikennerekisteriä käyttävät viranomaiset ja yksityiset hoitaessaan julkisia hallintotehtäviä. Yksityisillä on oikeus saada rekisteristä eräitä tietoja muuhunkin käyttötarkoitukseen.

Lisätietoja
liikenneneuvos Kari Saari, puh. (09) 160 28557 tai 050 558 7461