null Auton kierrättäminen on ympäristöteko

Auton kierrättäminen on ympäristöteko

Uutinen 15.09.2010 13.02 fi

Kun vanha ajokki ei enää jaksa seuraavaa talvea, eikä uusiokäyttöä löydy, on ajoneuvo lain mukaan romutettava. Vanhasta kulkupelistä eroon pääseminen oikealla tavalla on lisäksi helppoa. Vuosittain Suomessa romutetaan yli 100 000 autoa.

Viimeinen omistaja voi luovuttaa tiensä päähän tulleen ajoneuvon veloituksetta mihin tahansa Suomen Autokierrätyksen valtuutettuun vastaanottopisteeseen. Myös A-Katsastus Oy:n ja K1 Katsastajat Oy:n katsastusasemilla on mahdollista täyttää romutuspoistoon tarvittavat paperit. Useimmat vastaanottopaikat myös noutavat auton korvausta vastaan.

Kun autoa vie kierrätettäväksi on mukana oltava auton rekisteriote tai rekisteröintitodistus. Luovuttajan on myös todistettava oma henkilöllisyytensä, sillä vain auton omistajalla tai omistajan valtakirjalla varustetulla henkilöllä on oikeus romuttaa ajoneuvo. Vastaanoton jälkeen auto poistetaan rekisteristä, eikä sitä voi rekisteröidä uudelleen.

Kierrätykseen tulevasta autosta poistetaan hyödynnettävät osat, kuten moottori ja peltiosia. Myös metalleja jatkojalostetaan tai hyödynnetään terästeollisuuden raaka-aineena. Autonkierrättäminen on siis ympäristöteko myös muuten kuin vain maiseman kannalta.

Lisätietoja valtuutetuista vastaanottopisteistä ja kierrätysjärjestelmästä löytyy Suomen autokierrätyksen sivuilta.