Takaisin

Autoton päivä kannustaa tekoihin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Autoton päivä kannustaa tekoihin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Tiedote 21.09.2006 10.15 fi

Ympäristöministeriö sekä liikenne- ja viestintäministeriö tiedottavat

Kansainvälistä Autotonta päivää vietetään taas huomenna 22. syyskuuta. Päivän teemana on tällä kertaa ilmastonmuutos. Tarkoituksena on herättää keskustelua ja saada ihmiset pohtimaan sitä, miten henkilökohtaiset liikkumisvalinnat vaikuttavat ilmastoon. Kasvihuonekaasupäästöistä viidennes on peräisin liikenteestä. Se on myös nopeimmin kasvava päästölähde. Keskeisinä syinä tähän on lisääntyvä autojen käyttö ja lentoliikenne.

Suomessa teemapäivää ja sitä edeltävää Liikkujan viikkoa vietetään kymmenillä paikkakunnilla. Autottoman päivän tempauksia järjestetään ainakin Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Jyväskylässä, Vantaalla, Vaasassa, Mikkelissä, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Kuopiossa, Porvoossa, Salossa, Rovaniemellä, Kouvolassa, Lempäälässä, Maarianhaminassa ja Porissa. Tarkempia tietoa tapahtumista on verkossa osoitteessa: www.autotonpaiva.fi kohdassa "Tapahtumakalenteri".

LVM ja YM osallistuvat Autottomaan päivään Helsingissä Esplanadilla

Liikenne- ja viestintäministeriö ja ympäristöministeriö osallistuvat Helsingin Autottomaan päivään Esplanadin puistossa. Alue on rajattu pihakatualueeksi perjantaina klo 7-22 väliseksi ajaksi. Ministeriöt esittelevät päivään liittyviä teemoja Pohjoisesplanadilla, Euroopan komission Suomen edustuston edustalla olevalla teltalla yhdessä Ilmastonmuutoksen viestintäohjelman Ilmastokampanjan kanssa. Alueella toimintaansa esittelevät klo 9-18 välisenä aikana myös HKL, YTV, Liikenneturva, Suomen Taksiliitto, Hengitysliitto Heli, Helsingin kaupungin pysäköintivalvonta sekä Pyöräilykuntien verkosto.

Ilmastoteltalla olevaan laatikkoon voi jokainen jättää henkilökohtaisen ilmasto­lupauksensa. Se voi olla jokin pieni muutos omassa arkipäivän toiminnassa, joka osaltaan edistää ilmastonmuutoksen hillintää. Lupauksen voi antaa myös verkossa osoitteessa www.ilmastonmuutos.info jossa voi myös haastaa myös omia tuttavia mukaan muutokseen.

Ilmastokampanjaa esitellään myös Esplanadin lavalla kello 12.45. Tuolloin Tuomas Kytömäki haastattelee ilmastokampanjan ohjelmajohtajaa Kirsti Kärkkäistä ja ilmastotietoa yläkouluihin, lukioihin ja toisen asteen oppilaitoksiin vieviä Ilmari-lähettiläitä. Noin kello 13.15 esittelyssä on Nuorten Akatemian Liikkuva-hanke, jossa pureudutaan koulumatkojen liikenneturvallisuuteen, terveysvaikutuksiin ja ympäristöystävällisyyteen. Tätä tietoa viedään kouluihin Liikkuvalähettiläiden avulla.

Lisätietoja:
Tutkija Outi Väkevä, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. 040 770 4844

Tiedottaja Mauri Vieru, ympäristöministeriö, puh. 040 547 1502

Ohjelmajohtaja Kirsti Kärkkäinen, Ilmastonmuutoksen viestintäohjelma, puh. 0400 511 618

Projektipäällikkö Anu Iivanainen, Nuorten Akatemia, puh. 040 504 6909 (Liikkuva-hanke)