Takaisin

Autoton päivä onnistui hyvin - liki 40 tapahtumaa 15 kaupungissa

Autoton päivä onnistui hyvin - liki 40 tapahtumaa 15 kaupungissa

Tiedote 29.09.2006 16.52 fi

Ympäristöministeriö ja liikenne- ja viestintäministeriö tiedottavat

Autotonta päivä ja sitä edeltävä Liikkujan viikko näkyi tänä vuonna Suomessa kymmenillä paikkakunnilla 79 tapahtumana. Autotonta päivää vietettiin 15 kaupungissa, joissa järjestettiin 36 erilaista tempausta. Päivän teemana oli tänä vuonna ilmastonmuutos.

Liikkujan viikon tapahtumia järjestettiin 16.-21.9 yhteensä 43. Ne olivat enimmäkseen luontoaiheisia kävely- ja pyöräilyretkiä, joilla tuotiin myös esille terveysliikunnan etuja.

Sää suosi teemapäivän viettäjiä suuressa osassa maata. Kävelijöitä ja pyöräilijöitä liikkui eri kaupungilla runsain määrin. Helsingissä keskusta-alue Esplanadin puiston ympärillä oli rajattu klo 7-22 väliseksi ajaksi pihakatu¬alueeksi, jolla läpiajoliikenne alueella oli kielletty ja vain tonteille ajo sallittu. Alueella oli myös 20 kilometrin nopeusrajoitus.

Liikenteenohjauskeskuksen mukaan aamuruuhka-aikaan autottomalla alueella ja sen ympäristössä oli hyvin rauhallista. Myös ilmanlaatu oli YTV:n mukaan perjantaina keskustassa tavallista arkipäivää puhtaampaa. Autottomalla alueella ilma oli puhdasta, koska liikennemäärät olivat vähäiset.

Espalla annettiin 600 ilmastolupausta - Turussa esiteltiin uutta kalustoa

Ympäristöministeriö ja liikenne- ja viestintäministeriö esittelivät päivän teemoja teltallaan Pohjoisesplanadilla yhdessä Ilmastonmuutoksen viestintäkampanjan kanssa. Kampanjan tavoitteena on motivoida ihmisiä tekemään ilmastomyönteisiä muutoksia arkielämässään.

Autottoman päivän viettäjiltä kertyi päivän mittaan henkilökohtaisia ilmastolupauksia Espalla olleeseen lupauslaatikkoon yhteensä 594. Useimmissa korteissa ihmiset lupasivat sitoutua käyttämään joukkoliikennettä, kävelemään ja pyöräilemään enemmän autoilun sijaan. Ilmastokampanja jatkuu helmikuun 2007 loppuun saakka.

Helsingin 22.9. olivat myös HKL, YTV, Liikenneturva, Suomen Taksiliitto, Hengitysliitto Heli, Helsingin kaupungin pysäköintivalvonta sekä Pyöräily¬kuntien verkosto. HKL otti käyttöön uuden, yksinkertaistetun tekstiviestimatkalipun. Lipun voi hankkia matka¬puhelimeen lähettämällä tilauskoodin A 1 tekstiviestinä numeroon 16353. Ruotsinkielisen lipun tilauskoodi on AS 1. Myös vanhat tilauskoodit säilyvät uusien rinnalla.

Turku avasi Liikkujan viikon tapahtumat 18.9 ja vietti myös Autotonta päivää teemalla "Vähemmän häkää, enemmän ikää". Tapahtumassa tuotiin esiin kevyen ja joukko¬liikenteen etuja ympäristön ja terveyden kannalta. Ihmiset saivat Turussa tutustua muun muassa uuteen lakaisukoneeseen, joka talvisin muuntautuu hiekoituskoneeksi. Lisäksi esiteltiin Turun uusin linja-automalli, joka otettiin käyttöön Autottomana päivänä. Turun kaupungin joukkoliikenteessä sai tapahtumapäivänä matkustaa kertalipulla koko päivän. Turussa ilmastonmuutoslupauksia tehtiin Liikkujan viikolla yhteensä 150 kappaletta.

Liikkujan viikko ja Autoton päivä ovat vakiintumassa vuosittain toistuviksi tapahtumiksi myös Jyväskylässä. Paikallisia toimijoita on saatu yhteistyössä järjestämään erilaisia terveyttä edistäviä tapahtumia ja tempauksia, joissa huomioidaan valtakunnalliset teemat. Autoton päivä järjestettiin Jyväskylässä ydinkeskustassa Aren aukiolla, jonne kokoontui viiteen telttakatokseen parikymmentä tilaisuuden järjestäjää ja esittelijää. Paikalla viivähti noin 400 ihmistä, joista suuri osa oli kiinnostunut kahdesta ekoautosta. Myös pyörien peräkärryt, joita oli noin kymmenen, kiinnostivat varsinkin kokoontumisajojen aikana. Ilmastonmuutoksen kortteja palautettiin Jyväskylässä noin 50.

Ensi vuonna Autoton päivä on osuu lauantaille. Silloin päivän ja liikkujan viikon teemana on todennäköisesti ilmanlaatu. Meille aihe on hyvin tärkeä, sillä Suomessa katupöly ja liikenteen pienhiukkaspäästöt heikentävät kaupunkien ilmanlaatua erityisesti keväisin.

Lisätietoja:
Tutkija Outi Väkevä, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 1602 8661
Tiedottaja Mauri Vieru, ympäristöministeriö, puh. (09) 1603 9446
www.autotonpaiva.fi
www.ilmastonmuutos.info