null Avoin tieto arkikäyttöön

Avoin tieto arkikäyttöön

Uutinen 02.09.2014 13.48 fi

Avoin Suomi 2014

Avoin Suomi 2014 -messuilla (15.-16. 9.) keskitytään avoimen tiedon mahdollisuuksiin ja kerrotaan esimerkkien avulla miten avointa tietoa voi hyödyntää. Messuilla pohditaan myös avoimen tiedon ja tietosuojan suhdetta sekä julkistetaan vireillä olevia hankkeita ja selvityksiä.

Avoimella tiedolla (avoin data) tarkoitetaan digitaalisia tietoaineistoja, jotka ovat vapaasti saatavilla ja sellaisessa muodossa, että ne ovat helposti uudelleen käytettävissä ja jatkojalostettavissa. Avoimet tietoaineistot voivat toimia vaikkapa uusien palvelujen ja ohjelmistokehityksen raakamateriaalina.

Messujen ohjelmassa on kansainvälisiä ja kotimaisia puheenvuoroja, keskusteluja ja työpajoja. Kahden päivän aikana avointa tietoa lähestytään osaamisen, haasteiden ja mahdollisuuksien näkökulmista - tulevaisuudessa ja nyt.

Liikenne- ja viestintäministeriö on messuilla mukana muun muassa maanantain paneelikeskustelussa, jossa pohditaan avoimen tiedon, tietosuojan ja tietoturvan suhdetta. Ministeriöstä keskusteluun osallistuu yksikön päällikkö, lainsäädäntöneuvos Kirsi Miettinen.

Messujen toisena päivänä on vuorossa ministeriöiden julkistuksia avoimen tiedon tiimoilta. Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru esittelee liikenne- ja viestintäministeriön teettämän selvityksen, jossa kartoitettiin henkilötietoja koskevan datan käytettävyyttä yhteiskunnan eri toimintojen välillä.

Tapahtuma on osallistujien osalta täyttynyt, mutta sen antia voi seurata suorana verkkolähetyksenä tapahtuman verkkosivuilla osoitteessa avoinsuomi2014.fi tai Twitterissä tunnuksella #avoin2014

Avoin Suomi 2014 messut on valtioneuvoston kanslian järjestämä, ja liikenne- ja viestintä ministeriö on yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneista. Messut pidetään Helsingissä Wanhassa Satamassa 15. ja 16. syyskuuta 2014.