Takaisin

Budjettiesitys vie eteenpäin ministerityöryhmän esitystä

Budjettiesitys vie eteenpäin ministerityöryhmän esitystä

Tiedote 26.08.2005 11.34 fi

Hallituksen budjettiesityksen mukaan ensi vuonna käynnistetään viisi uutta liikenneväylähanketta.

Uusina hankkeina aloitetaan Tampereen läntisen kehätien toinen vaihe (57 miljoonaa euroa), Oulussa Kuusamontien parantaminen (25,7 miljoonaa euroa) sekä Raahen meriväylän syventäminen (30 miljoonaa euroa).

Lisäksi aloitetaan Ilmalan ratapihan kunnostus Helsingissä (100 miljoonaa euroa) sekä perusparannus Vihdin ja Porin välisellä tiellä (45 miljoonaa euroa).

Kaikkiaan vuonna 2006 on käynnissä 15 suurta liikennehanketta, joista suurimpia ovat Kerava-Lahti-oikorata ja E-18-tie Muurla-Lohja.

Yksityisteiden kunnossapitoon ja parantamiseen lisättiin hallituksen budjettiriihessä 2 miljoonaa euroa. Näin valtionapua yksityisteihin on tulossa yhteensä 12 miljoonaa euroa pohjana olleen 10 miljoonan euron sijaan. Liikenne- ja viestintäministeriön alkuperäinen ehdotus oli 13,9 miljoonaa euroa.

Vuonna 2007 aloitetaan niin ikään viisi uutta liikenneväylähanketta. Parannettaviksi tulevat Kehä I Espoossa sekä Lappeenranta-Imatra-tie. Tuolloin käynnistetään myös ratatyöt välillä Seinäjoki-Oulu ja Lahti-Luumäki sekä Keski-Pasilan ratapihajärjestelyt.

Budjettilausuman mukaan lisäksi valmistellaan seuraavalla hallituskaudella aloitettavia hankkeita.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena L u h t a n e n on tyytyväinen budjettiriihen lopputulokseen. - Liikenneinvestointiohjelman toteutuminen etenee hyvin, Luhtanen sanoo. Hän pitää erinomaisena sitä, että budjetissa mainitaan myös vuonna 2007 ja seuraavanakin hallituskautena aloitettavat hankkeet. - Tämä on sellaista pitkäjänteisyyttä, mitä väyläpolitiikkaan on peräänkuulutettu.

Väylien rahoittamisessa käytettävän elinkaarimallin laskentatavasta tehdään selvitys. Tarkoitus on, että elinkaarimallilla toteutettavat investoinnit ja perinteisellä tavalla rahoitettavat investoinnit otettaisiin huomioon budjettikehyksissä samalla tavalla.

Perustienpitoon ja perusradanpitoon on tulossa 35 miljoonan euron lisäys. Rahoitusta osoitetaan infrastruktuurin ministerityöryhmän ohjelman mukaisiin teemapaketteihin. Hallituksen budjettiesitykseen sisältyy myös työsuhdematkalippu. Lippu on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden alusta. Siitä tulee samantapainen työsuhde-etu kuin lounas- ja liikuntaseteleistä.

Työsuhdematkalipun arvosta 25 prosenttia olisi verotonta luontoisetua. Lipun käyttöönotosta sopivat työnantaja ja työntekijä. Tavoitteena on lisätä joukkoliikenteen suosiota.

Ministeri Luhtanen on iloinen, että iso uudistus joukkoliikenteen hyväksi tehdään. Luhtasen mukaan on tärkeää, että uudistuksen toteutuksen valmistelu käynnistyy välittömästi ja että käyttöön otetaan selkeä, hyvä malli.


Lisätietoja:
Valtiosihteeri Perttu Puro, puh. (09) 160 28325
Liikenneinfrastruktuuriyksikön päällikkö Mikko Ojajärvi, puh. 0400 438520
Liikennepalveluyksikön päällikkö Juhani Tervala, puh. (09) 160 28482