null Datasiirron ja tekstiviestien hintasääntely myötätuulessa EU:ssa

Datasiirron ja tekstiviestien hintasääntely myötätuulessa EU:ssa

Tiedote 25.03.2009 14.06 fi

EU:n ministerineuvosto ja parlamentti ovat päässeet alustavaan sopuun ulkomailla soitettujen matkapuheluiden verkkovierailu- eli ns. roaming-maksujen hintasääntelyn laajentamisesta myös dataan ja tekstiviesteihin.

Viestintäministeri Suvi Lindénin mukaan lopputulos vastaa erinomaisesti Suomen asiassa asettamia neuvottelutavoitteita.

- Suomi tulee äänestämään saavutetun kompromissin puolesta. Olen erityisen tyytyväinen, että ylisuurten datahintojen ongelma saadaan viimein ratkaistua. Pidän uudistusta merkittävänä askeleena kohti kansalaisten Eurooppaa, koska sillä on suoravaikutus kaikkiin eurooppalaisiin, jotka matkustavat tai työskentelevät toisessa EU-maassa, Lindén toteaa.

Datan suora hintasääntely koskisi ainoastaan tukkuhintoja. Käyttäjän kannalta tämä on kuitenkin merkittävä muutos.

Suuri osa suomalaisten operaattoreiden dataliikenteestä ohjautuu jo nyt ulkomaisten sopimuskumppaneiden verkkoihin, joiden hinnat voivat olla huomattavastikin asetuksella määrättäviä enimmäishintoja alempia.

Ongelmana sen sijaan on ollut se, että osa liikenteestä ohjautuu muiden kuin sopimuskumppaneiden verkkoihin. Komission tietojen mukaan osa verkko-operaattoreista rahastaa jopa yli 10 euron megatavukohtaisia tukkuhintoja.

Verkkovierailudatan tuleva tukkuhintakatto alenee vuosittain. Vuoden 2009 heinäkuun alussa tukkuhinta on enintään 1 euro siirrettyä megatavua kohden, vuoden 2010 heinäkuussa 80 senttiä megatavulta ja 2011 heinäkuussa 50 senttiä megatavulta. Tämän toivotaan kannustavan operaattoreita tarjoamaan asiakkailleen datapaketteja kiinteään kuukausihintaan myös ulkomailla.

Uutta hintasääntelyssä on myös se, että käyttöön otetaan datasiirron katkaisurajatoiminto. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelu katkeaa, kun 50 euron maksukatto on saavutettu. Näin estettäisiin jopa tuhansien eurojen yllätyslaskut datasiirron käyttäjille.

Operaattoreiden tulee tarjota toimintoa halukkaille 1. maaliskuuta 2010 alkaen. Toiminnosta tulisi automaattinen kaikille 1. heinäkuuta 2010 alkaen, ellei asiakas valitse toisin.

Operaattorin tulee varoittaa asiakasta, kun 80 prosenttia sovitusta datamäärästä tai hinnasta on tullut täyteen ja ilmoittaa, kun raja ylittyy. Lisäksi operaattorin on ilmoitettava, mitä asiakkaan täytyy tehdä, jos hän haluaa jatkaa datapalvelun käyttämistä ulkomailla maksukaton ylittymisestä huolimatta.


Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Olli-Pekka Rantala, puh. (09) 160 28585 tai 050 344 3400