null Datasiirron ja tekstiviestien hintasääntelystä alustava sopu EU:ssa

Datasiirron ja tekstiviestien hintasääntelystä alustava sopu EU:ssa

Uutinen 25.03.2009 14.35 fi

EU:n ministerineuvosto ja parlamentti ovat päässeet alustavaan sopuun ulkomailla soitettujen matkapuheluiden verkkovierailu- eli ns. roaming-maksujen hintasääntelyn laajentamisesta myös dataan ja tekstiviesteihin. Viestintäministeri Suvi Lindénin mukaan Suomi aikoo äänestää saavutetun kompromissin puolesta.

- Olen erityisen tyytyväinen, että ylisuurten datahintojen ongelma saadaan viimein ratkaistua. Pidän uudistusta merkittävänä askeleena kohti kansalaisten Eurooppaa, koska sillä on suora vaikutus kaikkiin eurooppalaisiin, jotka matkustavat tai työskentelevät toisessa EU-maassa, ministeri Lindén toteaa.

Verkkovierailudataan tuleva hintakatto koskee tukkuhintoja ja se alenee vuosittain. Vuoden 2009 heinäkuun alussa tukkuhinta on enintään 1 euro siirrettyä megatavua kohden, vuoden 2010 heinäkuussa 80 senttiä megatavulta ja 2011 heinäkuussa 50 senttiä megatavulta. Tämän toivotaan kannustavan operaattoreita tarjoamaan asiakkailleen datapaketteja kiinteään kuukausihintaan myös ulkomailla.

Uutta hintasääntelyssä on myös se, että käyttöön otetaan datasiirron katkaisurajatoiminto. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelu katkeaa, kun 50 euron maksukatto on saavutettu. Näin estettäisiin jopa tuhansien eurojen yllätyslaskut datasiirron käyttäjille.