Takaisin

Digisiirtymää vauhditetaan teemaviikolla - Viestintäministeri vauhdittanut täytelähetinten rakentamista

Digisiirtymää vauhditetaan teemaviikolla - Viestintäministeri vauhdittanut täytelähetinten rakentamista

Tiedote 13.08.2007 11.05 fi

Digitaaliseen televisioon siirtymisessä ovat käynnissä kiriviikot. Tv-uudistusta pohjustetaan 13. elokuuta alkavalla Digiviikolla. Silloin järjestetään mm. Digipysäkki-tapahtumia eri puolilla maata.

Viestintäministeri Suvi Lindén on tyytyväinen siihen, että tv-talouksista jo 73 prosenttia oli hankkinut digisovittimen tai digitelevision heinäkuun lopussa, ja että lähes kaikki vielä laitetta vailla olevat ilmoittivat hankkivansa sen lähiaikoina. Antennitalouksista 85 prosenttia ja kaapelitalouksista 61 prosenttia on jo siirtynyt seuraamaan digitaalisia televisiolähetyksiä.

Viestintäministeri on huolestunut täytelähetinten rakentamisaikataulusta. Hän sanoo kiinnittäneensä alan toimijoiden vakavaa huomiota siihen, että katvealueet poistetaan viivytyksettä.

- Olen pyytänyt toimijoita arvioimaan vaihtoehtoja, joiden avulla mahdollisimman monelle kansalaiselle voidaan hoitaa tv-näkyvyys pikaisesti, Lindén kertoo.

Suomessa siirrytään digitaalisiin televisiolähetyksiin elokuun lopussa. Analoginen lähetysverkko suljetaan lauantaiaamuna 1.9. klo 4.00.

Kaapelitaloudet ovat saaneet jatkoaikaa digitaalisiin televisiolähetyksiin siirtymiseen helmikuun loppuun saakka. Siihen asti kaapeli-tv-yhtiöt voivat välittää analogiseksi muunnettua tv-signaalia. Kaapeliverkossa näkyy ilman digisovitinta vain muutamia tv-kanavia. Täyden tarjonnan saa hankkimalla oman digisovittimen jo nyt.


Täytelähettimiä lisää

Digitaalisten televisiolähetysten katvealueita poistetaan kaiken aikaa täytelähettimillä. Asenteilla on 48 uutta täytelähetintä 26 paikkakunnalle. Osa saadaan toimintaan viimeistään syyskuun puolivälissä, viimeisimmät vuoden loppuun mennessä.

Digita tekee edelleen paikallisia näkyvyysmittauksia, joissa selvitetään, riittääkö antennien uusi suuntaaminen vai tarvitaanko isompia järjestelyjä. Esimerkiksi pientehotoistimia voidaan hyödyntää näkyvyyden parantamiseksi.

Tämän jälkeen maanpäällisen digi-tv-verkon peitto kasvaa 99,999 prosenttiin. Analogisen verkon peitto on ollut noin 99,98 prosenttia.

Digiverkon ulkopuolelle jää pysyvästi arviolta 500 taloutta. Niille digitelevisio hoidetaan näkyviin satelliittijakelulla. Televisioyhtiöiden toimilupia on muutettu niin, että digitaalinen maanpäällinen jakelu voidaan vaikeissa vastaanotto-olosuhteissa ja poikkeuksellisilla katvealueilla korvata satelliittivastaanotolla.


Uusia digikanavia syyskuussa

Analogisen lähetysverkon käytössä olleet taajuudet vapautuvat uusille antenniverkon maksu-tv-kanaville.

Syyskuun alussa lähetyksensä aloittavat dokumenttikanava Discovery Channel, urheilukanava Eurosport, Nelosen sarja- ja elokuvakanava KinoTV, dokumenttikanava MTV3 Fakta, musiikkikanava Music Television MTV, lastenkanava Nickelodeon ja Ruotsin television ohjelmia lähettävä SVT Europa.

SVT Europa on osa antennikoteihin maksu-tv-palveluita tarjoavan PlusTV:n kanavapakettia. Neuvottelut kanavan jakelusta kaapeliverkossa ovat vielä kesken. SVT Europan seuraamiseen tarvitaan ohjelmakortti ja digisovitin, joka on varustettu korttipaikalla.

Uudet kanavat kuuluvat E-kanavanippuun, jonka näkyvyysalue kattaa aluksi Etelä- ja Keski-Suomen ja laajenee myöhemmin muualle maahan.


Digipysäkiltä tietoa

Lähestyvästä digi-tv-siirtymästä muistutetaan Digiviikolla 13.-19. elokuuta televisio- ja radio-ohjelmissa sekä neuvontatilaisuuksissa.

Digipysäkki-tapahtumia on Turussa, Oulussa, Tampereella, Jyväskylässä, Vaasassa, Kuopiossa ja Hämeenlinnassa. Asiantuntijat neuvovat kansalaisia digitelevisioasioissa. Viestintäministeri Lindén osallistuu useaan tapahtumaan. Tuttuja tv-kasvoja on myös mahdollista tavata. Kilpailupalkintoina arvotaan digisovittimia.

Digipysäkkien järjestäjiä ovat liikenne- ja viestintäministeriö ja paikalliset
kaapeli-tv-yhtiöt.

Helsingissä on kansalaistapahtuma Kolmen sepän patsaalla 30.8. - 1.9.

Asennusapua tarjolla

Liikenne- ja viestintäministeriö on kouluttanut yhdessä OK-opintokeskuksen kanssa noin 300 vapaaehtoista digi-tv-tukihenkilöiksi.

Tukihenkilöt auttavat digisovittimen hankinnassa ja asennuksessa. Lähimmän digi-tv-tukihenkilön yhteystiedot saa OK-opintokeskuksesta, puh. (09) 4153 4200.

Palvelu on käytettävissä syyskuun loppuun.


Lisätietoja:
Projektipäällikkö Tauno Äijälä, TV 2007 -ryhmä, puh. 0400 210 251
Liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen, Digita, puh. 040 568 2646
Digi-tv-asennusapu: Suunnittelija Anne Ilvonen, OK-opintokeskus, puh. 040 717 7014
Viestintäjohtaja Katariina Kivistö, LVM/Digi-tv-viestintäryhmä, puh. 0400 502 128
Projektitiedottaja Marko Eriksson, Digi-tv-viestintäryhmä, puh. 040 505 6760


Digipysäkki-tapahtumat:
• Turku 13.8., Turun Kaapelitelevision osasto Super Turun Messuilla, klo 12-17
• Oulu 13.8., Oulun Puhelimen toimitalon edustalla oleva parkkipaikka, klo 13-17
• Tampere 15.8., Koskikeskus, Keskusaukio, klo 10-17
• Jyväskylä 16.8., Kävelykatu, Asemakadun ja Kauppakadun risteys, klo 10-17
• Kuopio 17.8., Kuopion tori, klo 10-14
• Vaasa 17.8., Rewell Center, klo 10-17
• Hämeenlinna 18.-19.8., YLEn osasto Elomessuilla, 18.9. klo 10-18 ja 19.8. klo 10-17