Digitaalinen televisiotarjonta analogista monipuolisempaa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 16.6.2005 9.30
Tiedote
Digitaalinen televisiotarjonta oli viime vuonna ensi kertaa analogista tarjontaa monipuolisempaa. Digikanavat ovat FST-D:tä lukuun ottamatta hyvin erikoistuneita. Kokonaisuutena digikanavat tarjoavat kuitenkin hieman laveamman ohjelmiston kuin täyden palvelun analogiset kanavat.

Suomalaisen tv-tarjonnan selvästi monipuolisin kanava on FST-D. Analogisista kanavista monipuolisinta ohjelmaa tarjoaa TV 2. Yleisradion parhaan katseluajan tarjonta muuttui viime vuonna asiapitoisemmaksi ja TV 1 ja TV 2 eriytyivät toisistaan.

Tiedot selviävät liikenne- ja viestintäministeriön teettämästä selvityksestä Suomalainen tv-tarjonta 2004, jossa tutkittiin analogisten ja digitaalisten televisiokanavien tarjontaa ja monipuolisuutta. Televisiotarjonnan monipuolisuutta on tutkittu vuosittain vuodesta 2000 lähtien. TV-tarjontaa myös verrattiin Ruotsin tv-tarjontaan.

Yli puolet yhdeksän kanavan ohjelmistosta oli kotimaista tuotantoa. Kotimaisia ohjelmia löytyi vuonna 2004 kaikista ohjelmatyypeistä. YLE oli suurin kotimaisen tarjonnan tuottaja, mutta suomalaisessa tv-järjestelmässä on tilaa monille itsenäisille tuotantoyhtiöille.

Suomalainen ja ruotsalainen televisiotarjonta ovat samanlaistuneet viime vuosina. YLE:n ja SVT:n profiilit muistuttavat toisiaan, ja toisaalta MTV3 ja sen ruotsalainen vastine TV4 toisiaan. Ruotsissa on kuitenkin tarjolla puolet enemmän kanavia kuin Suomessa, ja moni ruotsalaisista kanavista on selvästi erikoistunut.

Valtakunnalliset analogiset tv-kanavat lähettivät vuonna 2004 yhteensä 398 viikkotuntia eli päivittäin noin 57 tuntia ohjelmaa. Ohjelmatarjontaa hallitsi ulkomainen fiktio. Seuraavaksi eniten oli tarjolla ajankohtais- ja asiaohjelmia sekä viihdettä.

Digitaaliset kanavat - YLE 24, YLE Teema, FST-D, Subtv ja Urheilukanava - lähettivät vuonna 2004 310 viikkotuntia ohjelmaa. Digitaalisten kanavien tarjonta oli kokonaisuudessaan samankaltaista kuin analogisten kanavien tarjonta, vaikka digitaaliset kanavat FST-D:tä lukuun ottamatta ovatkin erikoistuneet tiettyihin ohjelmatyyppeihin.


Lisätietoja:
viestintäneuvos Ismo Kosonen, puh. (09) 160 28462, 050 511 6601
tutkija Minna Aslama, Helsingin yliopisto, puh. 040 593 3487