Takaisin

Digitelevisio mahdollistaisi laajakaistayhteydet haja-asutusalueille

Digitelevisio mahdollistaisi laajakaistayhteydet haja-asutusalueille

Tiedote 10.02.2004 00.00 fi

Digitelevisiolla on edellytyksiä laajakaistaisen Internetin jakeluverkoksi harvaanasutuilla seuduilla. Tällaisilla seuduilla Internetin yleisimmät toteutustavat ADSL- ja kaapelimodeemitekniikka eivät ole kaupallisesti kannattavia, vaan Internetin jakeluverkkona toimisivat parhaiten langattomat tekniikat kuten matkapuhelin-, satelliitti- ja televisiolähetystekniikat.

Laajakaistan saaminen kaikille kohtuuhintaan edellyttää sopivan tekniikan valitsemista. Haja-asutusalueilla teknisiä vaihtoehtoja on vähän, mutta tekniikan kehittyessä vaihtoehdot lisääntyvät ja halpenevat. Digitaalista televisiota ja televisiolähetysverkkoja voidaan hyödyntää myös laajakaistaisen Internetin saamisessa harvaanasutuille alueille. Kansallisen laajakaistastrategian mukaan digitelevisioverkon on suunniteltu kattavan lähes kaikki Suomen taloudet vuoden 2005 loppuun mennessä.

Liikenne- ja viestintäministeriö on yhdessä Digita Oy:n ja Elisa Oyj:n kanssa selvittänyt digitelevision sopivuutta laajakaistaisen Internetin jakeluverkoksi. Erityisesti selvitettiin, millaisia teknisiä ja taloudellisia erityisvaatimuksia digitelevisiolla on Internetin jakeluverkkona ja paluukanavalla.

Tällainen koejärjestelmä osoitti toimivuutensa valtakunnanverkossa. Koekäyttäjät saivat haluamansa Internet-sivut näyttölaitteeseensa digitelevisioverkon kautta. Markkinoilla ei kuitenkaan ole vielä tällaiseen järjestelmään valmistuotteita. Selvityksessä onkin pureuduttu myös mahdollisiin liiketoimintamalleihin.

Laajakaistaisten tietoliikenneyhteyksien tasapuolinen kehittäminen ja saatavuus on Suomen ja koko Euroopan yhteisön tietoyhteiskuntapolitiikan ensisijaisia tavoitteita. Tammikuussa 2004 valtioneuvosto teki periaatepäätöksen kansallisesta laajakaistastrategiasta, jossa esitetään keinoja laajakaistan leviämiseksi.