Digitelevision katvealueita poistetaan uusilla lähettimillä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 20.6.2007 13.02
Tiedote
Kaapelitaloudet saavat jatkoaikaa digitaalisiin televisiolähetyksiin siirtymiseen helmikuun 2008 loppuun saakka. Digitaalisten televisiolähetysten katvealueet poistetaan uusilla täytelähettimillä lähes kokonaan.

Näistä asioista sovittiin kun viestintäministeri Suvi Lindén tapasi televisioyhtiöiden johtoa keskiviikkona 20. kesäkuuta.

Kaapeliyhtiöt voivat muuntaa digitaalisen signaalin analogiseksi 29.2.2008 saakka. Televisiotoimijat olivat edellisen kerran koolla liikenne- ja viestintäministeriön johdolla huhtikuussa. Silloin sovittiin, että jos digisovittimia on elokuussa 2007 alle 85 prosentilla kaapelitalouksista, kaapeliyhtiöt saavat siirtymäajan. Ratkaisu siirtymäajasta tehtiin suunniteltua aiemmin, koska on selvää, että digisovitinpeitto jää alle asetetun rajan.

Kaikkia televisiokanavia ei välitetä siirtymäaikana. Nykyiset analogiset kanavat välitetään helmikuun 2008 loppuun saakka analogisesti. Lisäksi kaksikielisillä alueilla sekä suurimmissa kaupungeissa välitetään myös Ylen ruotsinkielinen FST5. Televisioyhtiöt tiedottavat tarkemmin kanavakohtaisesta tarjonnasta.

Digiverkkoa täydennetään uusilla lähettimillä

Digitaalisten televisiolähetysten näkyvyyttä lisätään uusilla täytelähettimillä. Yleisradio, MTV3, Subtv ja SW Television/Nelonen ovat yhdessä sopineet Digitan kanssa, että digitaalisessa televisioverkossa olevien katvealueiden poistamiseksi rakennetaan uusia täytelähettimiä. Viestintävirasto pyysi toukokuussa televisioyhtiöiltä selvitystä digitaalisten televisiolähetysten näkyvyydestä.

Täytelähettimien rakentaminen aloitetaan mahdollisimman pian. Sopimuksen myötä asennetaan 48 uutta täytelähetintä 26 paikkakunnalle. Lisäksi Digita tekee paikallisia näkyvyysmittauksia. Niissä selvitetään, riittääkö antennien uusi suuntaaminen vai tarvitaanko isompia järjestelyjä.

Tämän jälkeen maanpäällisen digi-tv-verkon peitto kasvaa 99,999 prosenttiin. Digiverkon ulkopuolelle jää enää arviolta 500 taloutta. Niille digitelevisio hoidetaan näkyviin satelliittijakelulla.

Televisioyhtiöiden toimilupia muutetaan. Niihin tulee maininta, että digitaalinen maanpäällinen jakelu voidaan vaikeissa vastaanotto-olosuhteissa ja poikkeuksellisilla katvealueilla korvata satelliittivastaanotolla.

- Digitelevisioon siirtyminen on sujunut Suomessa hyvässä yhteistyössä. Uskon, että siirtymäajasta huolimatta myös kaapelitalouksien digisovitinhankinnat vauhdittuvat, koska vain omalla digivastaanottimella saa täyden tarjonnan. On tärkeää, että viimeisetkin kotitaloudet saadaan nyt digilähetysten piiriin, viestintäministeri L i n d é n toteaa.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti Suomessa siirrytään kokonaan digitaalisiin televisiolähetyksiin 31.8.2007. Tällöin analoginen lähetysverkko suljetaan.

Kotitalouksista 71 prosenttia on hankkinut digisovittimen tai digitelevision. Finnpanelin tuoreiden tietojen mukaan antennitalouksista 83 prosenttia ja kaapelitalouksista 56 prosenttia on siirtynyt seuraamaan digitaalisia televisiolähetyksiä.


Lisätietoja:
viestintäministerin erityisavustaja Aleksi Randell, puh. (09) 160 28324, 0400 500 822
ylijohtaja Liisa Ero, puh. (09) 160 28461, 050 555 0072
projektipäällikkö Tauno Äijälä, puh. (09) 160 28620, 0400 210 251