null Ensimmäinen taajuushuutokauppa syksyllä

Ensimmäinen taajuushuutokauppa syksyllä

Tiedote 18.06.2009 13.37 fi

Radiotaajuuksien huutokauppaa kokeillaan Suomessa ensimmäistä kertaa ensi syksynä. Tarkoituksena on kokeilla, miten ja millaisin vaikutuksin taajuustoimiluvat voidaan myöntää perinteisen kauneuskilpailun ohella, huutokauppaamalla toimilupa siitä eniten kiinnostuneelle.

Hallitus esitti radiotaajuuksien huutokauppalain vahvistamista 18. kesäkuuta. Laki tulee voimaan 1.7.2009.

- Kyseessä on kokeilu, jonka pohjalta taajuushuutokauppojen hyötyjä ja haittoja tullaan arviomaan. Maailmalla huutokauppoja on käytetty rahan keräämiseen ja taajuuksien käytön tehostamiseen. Meillä huomio kiinnitetään jälkimmäiseen. Haluan arvioida, miten laki voi tehostaa niin markkinoiden kuin viranomaistenkin toimintaa, viestintäministeri Suvi Lindén painottaa.

Suomen ensimmäinen taajuushuutokauppa on tarkoitus toteuttaa marraskuussa 2009 ja toimiluvat myönnetään korkeintaan 20 vuodeksi.

Liikenne- ja viestintäministeriö arvioi TeliaSoneran, Elisan, DNA:n ja eräiden muiden Suomessa jo toimintansa vakiinnuttaneiden teleyritysten osallistuvan huutokauppaan. Myös eräät muut tahot ovat alustavasti osoittaneet kiinnostusta tulevaa huutokauppaa kohtaan.

Kokeilu toteutetaan 2500 - 2690 megahertsin alueella. Tämä taajuusalue soveltuu erityisesti neljännen sukupolven suurnopeuksille langattomille laajakaistoille, kuten UMTS-Lte ja mobiili-Wimax.

Lain mukaan taajuuksia voidaan myöntää enintään 50 megahertsiä yritystä tai yhteisöä kohden. Tällä pyritään estämään taajuuksien hallinnan keskittyminen, ja taajuuksia riittäisi vähintään neljälle eri yritykselle.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Kaisa Laitinen, p. (09) 160 28608 tai 040 772 7643
erityisavustaja Sami Paatero, p. (09) 160 28324