Takaisin

EU:n asetusehdotus lisäisi lentomatkustajan tiedonsaantia ja tekisi lentokieltolistoista julkisia

EU:n asetusehdotus lisäisi lentomatkustajan tiedonsaantia ja tekisi lentokieltolistoista julkisia

Tiedote 31.03.2005 13.45 fi

Euroopan komissio ehdottaa asetusta, joka velvoittaisi lentoyhtiön ilmoittamaan varaamisen yhteydessä matkustajalle, mikä lentoyhtiö lennon todellisuudessa suorittaa. Jos lentoyhtiö vaihtuu varaamisen jälkeen, myös tästä olisi mahdollisimman pian ilmoitettava matkustajalle.

Lisäksi Euroopan unionin kunkin jäsenvaltion olisi julkaistava lista lentoyhtiöistä, joille on lentoturvallisuussyistä annettu lentokielto tai asetettu rajoituksia. Listan tulisi olla muiden jäsenvaltioiden ja komission saatavilla. Komissio julkaisisi listoista koosteen.

Hallitus antoi ehdotusta koskevan kirjelmän eduskunnalle 31. maaliskuuta.

Hallitus suhtautuu myönteisesti ehdotukseen lentomatkustajien tiedonsaantioikeuden parantamisesta. Tieto lennon suorittavan yhtiön vaihtumisesta on kuitenkin vähemmän tärkeä, koska asetuksella ei luoda matkustajalle oikeutta muuttaa varaustaan yhtiön vaihtumisen takia.

Lentokieltojen ja -rajoitusten julkaisuvelvollisuuden Suomi on valmis hyväksymään, mutta edellyttää, että lentoyhtiöiden tarpeetonta leimaamista tulisi välttää.

Hallitus perustelee kantaansa sillä, että kieltojen ja rajoitusten syyt saattavat vaihdella vakavista lentoturvallisuuden puutteista aina vähäisiin asiakirjapuutteisiin. Vakavat turvallisuuspuutteet on perusteltua saattaa yleisön tietoon, kun taas helposti korjattavissa olevien ja vähäisten puutteiden takia listalle joutuminen voi leimata lentoyhtiön tarpeettomasti.

Asetusehdotuksen käsittely on alkanut neuvoston työryhmässä. Asiassa tavoitellaan poliittista yhteisymmärrystä jo kuluvan kevään aikana.


Lisätietoja

hallitusneuvos Yrjö Mäkelä, puh. (09) 160 28473 tai 040 747 0192