EU:n liikenneministerit alkavat palkita hyviä liikenneturvallisuustoimia

Tiedote 05.11.2005 09.24 fi

Euroopan unionin liikenneministerit katsovat, että liikenneturvallisuuskoulutusta tarvitaan kaikissa ikävaiheissa. Ministerit ovat hyväksyneet päätelmät, joissa korostetaan elinikäisen oppimisen merkitystä liikenneturvallisuustyössä.

Ministerit korostivat sitä, että liikenneturvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota lasten kasvatuksessa ja kouluissa, mutta myös toimittaessa aikuisväestön kanssa.

Kokouksessa päätettiin ryhtyä palkitsemaan Euroopan paras liikenneturvallisuuskäytäntö. Ensimmäisen kerran palkinto jaetaan Suomen puheenjohtajakaudella järjestettävässä Euroopan liikenneministerien liikenneturvallisuuskokouksessa. Tarkoitus on myöntää tuolloin palkinto lasten koulumatkojen turvallisuuden parantamisesta.

Liikenneministerit tapasivat Veronassa 4.-5. marraskuuta liikenneturvallisuutta käsittelevässä vuosittaisessa konferenssissa. Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen osallistui tapahtumaan.

Huovinen kertoi puheenvuorossaan, että Suomessa on valmistumassa uusi liikenneturvallisuusohjelma vuosiksi 2006-2010. Valtioneuvosto tekee siihen pohjautuvan periaatepäätöksen liikenneturvallisuudesta tammi-helmikuussa. Ohjelman valmisteluun kytketään kansalaiskeskustelu. Ohjelmaa ryhtyvät toteuttamaan yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriö, sisäministeriö ja oikeusministeriö.

Konferenssin yhteydessä ministeri Huovinen tapasi liikenneasioista vastaavan komissaari Jacques Barrot'n ja Itävallan liikenneministerin Hubert Gorbachin. Itävalta on unionin puheenjohtajamaana ennen Suomea. Tapaamisen aiheena olivat muun muassa logistiikkakysymykset, jotka painottuvat Suomen puheenjohtajakaudella.

Lisäksi Huovinen tapasi Veronassa epävirallisissa merkeissä venäläiskollegansa Igor Levitinin. Ministerit keskustelivat sekä Suomen ja Venäjän välisistä liikenneasioista että Euroopan unionin ja Venäjän välisestä liikenneyhteistyöstä erityisesti Suomen puheenjohtajakaudella.

Lisätietoja:
valtiosihteeri Perttu Puro, puh. 040 779 3436
liikenneneuvos Matti Roine, puh. 040 823 2109
viestintäjohtaja Katariina Kivistö, puh. 0400 502 128