null EU:n liikenneministerit keskustelivat kestävästä liikkuvuudesta ja yhtenäisestä eurooppalaisesta ilmatilasta

EU:n liikenneministerit keskustelivat kestävästä liikkuvuudesta ja yhtenäisestä eurooppalaisesta ilmatilasta

Tiedote 03.06.2021 19.46 fi sv en

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: EU)

Euroopan unionin liikenneministerit kokoontuivat 3. kesäkuuta Luxemburgissa. Suomea kokouksessa edusti liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Ministerit kävivät periaatekeskustelun kestävän ja älykkään liikkuvuuden strategian jatkoaskelista ja hyväksyivät asiaa koskevat neuvoston päätelmät.

- Liikenteellä on suuri merkitys, kun EU tähtää ilmastoneutraaliuteen 2050 mennessä. Tänään vahvistimme kaikkien jäsenmaiden yhteisen sitoutumisen ekologiseen ja digitaaliseen siirtymään, jolla liikkumisesta tulee kestävää ja älykästä, sanoo ministeri Timo Harakka.

Neuvosto hyväksyi myös rautatieaiheiset päätelmät, joiden tavoitteena on kasvattaa rautatieliikenteen kulkumuoto-osuutta ja näin tukea kestävän ja älykkään liikkuvuuden strategian toteuttamista.

Neuvostossa hyväksyttiin yleisnäkemys koskien asetusehdotuksia yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan (SES2+) toteuttamiseksi. Yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan uudistuksen tavoitteena on tehostaa ilmaliikenteen hallintaa ja lennonvarmistuspalvelujen toimivuutta. Suomi jätti asiaan kirjallisen lausuman yhdessä saman mielisten maiden kanssa. Lausumassa tuodaan ilmi tyytymättömyys SES2+-tekstiehdotukseen nykymuodossaan ja toivotaan, että siihen voitaisiin vaikuttaa vielä trilogineuvotteluissa.

- Olemme aina kannattaneet yhtenäistä eurooppalaista ilmatilaa. Jos pystymme optimoimaan reitit ja modernisoimaan lennonvalvonnan, tulevaisuuden ilmailu on tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää, toteaa ministeri Harakka.

Liikenneministerit keskustelivat myös Valko-Venäjän tilanteesta. Ministerit tuomitsivat yksimielisesti tapahtuneen ja vaativat perinpohjaista tutkintaa.

- Suomi on ensimmäisten joukossa kieltänyt lennot Valko-Venäjältä maahamme, ja kannatamme EU:n yhteisiä, määrätietoisia toimia, toteaa ministeri Timo Harakka.

Lisätietoja:

viestintäneuvos Kristiina Pietikäinen, p. 040 522 2122