null EU:n liikenneministerit keskustelivat liikenteen koronatoimista

EU:n liikenneministerit keskustelivat liikenteen koronatoimista

Tiedote 30.04.2020 10.21 fi

Rekat satamassa (Kuva: quiggyt4 / Shutterstock)

EU:n liikenneministerit keskustelivat videokokouksessa keskiviikkona 29. huhtikuuta koronaviruksen vaikutuksista liikennesektoriin. Kokouksessa keskusteltiin rajoitusten purkamisen vaikutuksista liikennealaan ja mahdollisuuksista koordinoida purkamista jäsenmaiden kesken. Suomea kokouksessa edusti valtiosihteeri Pilvi Torsti.

Kriisillä on vakavia vaikutuksia liikenteen alan yrityksiin ja ihmisten liikkumiseen. Ministerit vaihtoivat näkemyksiä toimenpiteistä yritysten tilanteen helpottamiseksi sekä muista mahdollisista EU-tason toimenpiteistä. Esillä olivat muun muassa ajo-oikeuksien voimassaolon pidentäminen, tieliikenteen ajo- ja lepoaikojen poikkeusmääräykset sekä matkustajien oikeudet.

Useat jäsenmaat ja lentoyhtiöitä edustavat tahot ovat esittäneet lentomatkustajien oikeuksista annetun EU-asetuksen muuttamista siten, että matkustaja olisi velvollinen matkan peruuntuessa vastaanottamaan voucherin maksamansa hinnan palautuksen sijaan. Suomi ja muut Pohjoismaat suhtautuvat asetuksen muuttamiseen varauksellisesti ja ovat pyytäneet komissiota harkitsemaan sen vaikutuksia tarkkaan ennen mahdollista ehdotusta.

Valtiosihteeri Pilvi Torstin mukaan kriisin keskellä kuitenkaan ei tule unohtaa pitkän aikavälin toimia esimerkiksi ilmastokysymysten ratkaisemiseksi. Toimivat liikenneyhteydet ja -palvelut ovat tärkeitä rajoitusten purkamisessa ja elpymisessä. Liikenteen digitalisaation ja ilmastokysymysten tulee olla keskiössä näitä toimia suunnitellessa.

- Meillä ei ole varaa lykätä ilmastotoimia, jotta tavoitamme asetetut ilmastotavoitteet. Digitalisaation avulla voimme edistää elpymistä, ja se avaa mahdollisuuksia kestävään kasvuun esimerkiksi liikennepalveluissa ja kuljetuksissa, valtiosihteeri Torsti toteaa.

Keskiviikon kokous oli järjestyksessään toinen puheenjohtajamaa Kroatian järjestämä liikenneministerien videokokous. Videokokouksissa ei voida tehdä muodollisia päätöksiä, koska neuvosto ei voi nykyisen tulkinnan mukaan kokoontua virallisesti käyttämällä etäyhteyksiä. Neuvoston ministerikokousten sijasta järjestetään epävirallisia ministeritason videokokouksia tarpeen mukaan. 

Lisätietoja

erityisavustaja Johanna Juselius, p. 050 372 7062