Takaisin

EU:n liikenneministerit linjasivat lentoliikenteen ulkosuhteita —digitaaliselle ajopiirturille lisää siirtymäaikaa

EU:n liikenneministerit linjasivat lentoliikenteen ulkosuhteita —digitaaliselle ajopiirturille lisää siirtymäaikaa

Tiedote 28.06.2005 10.49 fi

Euroopan unionin liikenneministerit kokoustivat 27. kesäkuuta Luxemburgissa.

Liikenneneuvosto hyväksyi päätelmät yhteisön ja muiden maiden välisestä ilmailupolitiikasta. Niissä määritellään mm. lentoliikennesopimusten neuvottelemisen periaatteet. Suomelle tärkeät näkökohdat on otettu päätelmissä huomioon hyvin.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen kannatti kokouksessa päätelmien hyväksymistä. Hän totesi, että maantieteellisistä syistä Suomelle on hyvin tärkeää esimerkiksi Siperian ylilentomaksujen asteittainen poistuminen hyvässä yhteistyössä osapuolten kesken ja vapaa ylilento-oikeus. Luhtasen mukaan Komission ilmaisema sitoutuminen päätelmiin antaa hyvän pohjan Euroopan lentoliikenteen kehittämiselle.

Komissaari Barrot kertoi ministereille EU:n ja Yhdysvaltojen lentoliikenneneuvottelujen tilanteesta. Komissio suhtautuu optimistisesti neuvottelujen etenemiseen.

Yhteisön lennonjohtajien lupakirjasta sovittiin. Suomi tuki direktiiviehdotusta, koska se edistää lennonvarmistuksen turvallisuutta ja lennonjohtajien pätevyysvaatimusten yhtenäistämistä.

Kokouksessa otettiin esiin myös digitaalisten ajopiirtureiden tilanne. Niitä pitäisi jo asentaa uusiin raskaisiin ajoneuvoihin, mutta laitteiden saannissa on ongelmia. Komissio lupasi, että jäsenmaat voivat pidentää siirtymäkautta tämän vuoden loppuun saakka.

Neuvosto tavoitteli poliittista yhteisymmärrystä ajokorttidirektiivistä. Kokouksessa haettiin sellaista ratkaisua, joka tyydyttäisi myös Euroopan parlamenttia. Asian käsittely kuitenkin siirtyi, koska jotkin maat eivät olleet valmiita hyväksymään pakollista ajokorttien vaihtoa. Edes ehdotettu 26 vuoden siirtymäaika ei saanut niitä ajokorttiuudistuksen taakse. Suomi olisi ollut valmis hyväksymään uudistuksen.

Liikenneministerit keskustelivat lisäksi pitkään liikenneturvallisuudesta. Keskustelun pohjana oli aiemmin hyväksytty liikenneturvallisuuden eurooppalainen toimintaohjelma. Ohjelmalla halutaan puolittaa tieliikenteen kuolonuhrien määrää EU:ssa vuoteen 2010 mennessä. Luhtanen sanoi puheenvuorossaan, että ajankohtaista on parantaa liikennesääntöjen noudattamista, vähentää juopuneena ajamista ja lisätä tavaraliikenteen turvallisuutta.

Lisätietoja:
valtiosihteeri Perttu Puro, puh. 040 779 3436
apulaisosastopäällikkö Reino Lampinen, puh. 050 515 1303
viestintäjohtaja Katariina Kivistö, puh. 0400 502 128