EU:n teleministerit valmistelivat uutta tietoyhteiskuntastrategiaa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 27.6.2005 16.09
Tiedote
Euroopan unionin teleministerit ovat yksimielisiä siitä, että unionin pitää jatkaa määrätietoista tietoyhteiskuntapolitiikkaa. Viestintäyhteydet ja tietoteknologia nähdään tehokkaina keinoina lisätä EU:n talouskasvua ja työllisyyttä.

Teleministerit keskustelivat Euroopan unionin uudesta tietoyhteiskuntastrategiasta 27. kesäkuuta Luxemburgissa.

Tavoitteena on nostaa Eurooppa johtavaan asemaan tieto- ja viestintäteknologian tutkimuksessa sekä innovaatioissa.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena L u h t a n e n toi esiin Suomen näkemyksen, jonka mukaan ehdotus tulevaksi tietoyhteiskuntapolitiikaksi vie kehitystä oikeaan suuntaan. Tavoitteiden asettelussa voitaisiin tosin olla kunnianhimoisempia.

Luhtanen katsoo, että tulosten saavuttamiseksi ohjelman painopisteet ja toimet tulee kohdentaa tehokkaasti ja pääpaino on oltava todellista lisäarvoa tuottavissa hankkeissa. Tieto- ja viestintäteknologioiden mobiliteetti sekä älysovellusten hyödyntäminen täytyy saada Euroopassa huomattavasti kehittyneemmälle tasolle. Lisäksi ohjelma tarvitsee jäsenmaiden vahvan poliittisen tuen ja riittävät taloudelliset resurssit unionin ohjelmissa.

Luhtanen viittasi Japanin hallituksen ja elinkeinoelämän yhteiseen ohjelmaan, josta voisi ottaa oppia.

Tietoyhteiskuntastrategia i2010 on jatkoa vuoden 2005 lopussa päättyvälle eEurooppa-ohjelmalle. Strategiasta on tarkoitus päättää joulukuun teleneuvostossa.


Teleneuvostossa hyväksyttiin myös päätelmät unionin valmistautumisesta Tunisissa 16.-18. marraskuuta järjestettävään tietoyhteiskuntahuippukokoukseen. Siellä käsitellään mm. Internetin hallintoa. Useimmat teleministerit olivat sitä mieltä, ettei lähiaikoina ole tarvetta tehdä isoja muutoksia. Ajan myötä on kuitenkin haettava nykyistä demokraattisempia vaihtoehtoja.


Lisätietoja:
valtiosihteeri Perttu Puro, puh. 040 779 3436
viestintäjohtaja Katariina Kivistö, puh. 0400 502 128