Takaisin

Eu-päätteiset verkkotunnukset hakuun loppuvuodesta

Eu-päätteiset verkkotunnukset hakuun loppuvuodesta

Tiedote 05.10.2005 13.42 fi

EU:ssa otetaan loppuvuodesta käyttöön oma verkkotunnus. Ensimmäisinä .eu-loppuisia tunnuksia voivat hakea julkisoikeudelliset yhteisöt ja tavaramerkkien haltijat.

Tunnusten varsinainen rekisteröinti alkaa nykyisten arvioiden mukaan toukokuussa 2006. Julkisoikeudelliset yhteisöt, kuten kansainväliset organisaatiot, valtiot ja kunnat, voivat varata tunnuksia kuitenkin jo joulukuusta 2005 alkaen. Haettavan verkkotunnuksen pitää vastata yhteisön virallista nimeä tai sen yleisesti tunnettua lyhennettä.

Suoja-ajalla halutaan varmistaa, että eurooppalaiset yhteisöt saavat käyttöönsä omaa nimeään vastaavan tunnuksen. Myös tavaramerkkien haltijat voivat aloittaa haun jo ensimmäisessä vaiheessa. Suoja-ajan tarkasta aloittamispäivämäärästä ilmoitetaan EURID:n verkkosivuilla osoitteessa www.eurid.eu. EURID on .eu-tunnusten rekisteriä ylläpitävä yritys.


Tunnukset hyväksytyiltä palveluntarjoajilta

Yksityishenkilöt ja yritykset voivat hakea verkkotunnusta hyväksytyiltä palveluntarjoajilta, jotka EURID valitsee.

Suomessa .eu-tunnusta voi hakea Helsingissä toimivalta Patrafee Oy:ltä ja Euronic Oy:ltä Turussa. Ajantasainen lista kaikista .eu-tunnuksia rekisteröivistä yrityksistä löytyy EURID:n verkkosivuilta. Myös monet suomalaiset teleoperaattorit välittävät rekisteröintejä EURID:n listoille hyväksytyille palveluntarjoajille.

Verkkotunnusta haetaan sähköisesti ja se myönnetään verkossa.


Yleinen haku ensi keväänä

Toukokuusta 2006 lähtien .eu-tunnuksia voivat hakea kaikki EU:n alueella asuvat yksityishenkilöt ja sinne sijoittuneet yritykset.

Eurooppalaisen aluetunnuksen käyttöönotto perustuu EU:n neuvoston ja parlamentin asetukseen. Aluetunnuksen on tarkoitus edistää sähköistä kaupankäyntiä ja asiointia EU:ssa. Omalla verkkotunnuksella halutaan tarjota EU:ssa yksityishenkilöille, yrityksille ja yhteisöille vaihtoehto geneerisille verkkotunnuksille kuten .com, .net tai .int, jotka ovat useimmiten amerikkalaisia.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Laura Vilkkonen, puh. (09) 160 28391, 040 500 0817

www.eurid.eu