Suomi kävelee ja polkee tänään

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2020 7.00
Tiedote
Pyöräilijä, kävelijöitä ja koira. (Kuva: LVM, kuvitukset Kati Närhi)
Pyöräilijä, kävelijöitä ja koira. (Kuva: LVM, kuvitukset Kati Närhi)

Yksi tehokkaimmista keinoista lisätä lihasvoimin liikkumista on olosuhteiden parantaminen. Suomi kävelee ja polkee -foorumissa keskustellaan 7. syyskuuta siitä, miten kävelyn ja pyöräliikenteen edellytyksiä parannetaan koko maassa. 

Foorumin järjestävät pyöräilyviikolla liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Väylävirasto. Tilaisuuden avaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka. 

- Mitä parempi infra, sitä enemmän kävelijöitä ja pyöräilijöitä. Haluamme parantaa kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita kautta maan, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Tänä vuonna valtio tukee kävelyä ja pyöräliikennettä 42,9 miljoonalla eurolla, mikä on yli kymmenenkertainen summa vuoteen 2019 verrattuna. Tästä potista valtio tukee kuntien katuverkon kävelyä ja pyöräliikennettä edistäviä infrahankkeita 31,5 miljoonalla eurolla. Rahoitus suunnataan hankkeille, jotka sujuvoittavat reittejä ja matkaketjuja, jotta jalan tai pyörällä kulkeminen olisi varteenotettava vaihtoehto. Hakemus tulee jättää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille viimeistään 30.9.2020.

Tänä syksynä avataan ensimmäistä kertaa rahoitushaku, jossa kunnat voivat hakea valtionavusta kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmien tekemistä varten. Lisäksi valtionavustuksilla tuetaan liikkumisen ohjauksen ja liikennekasvatuksen hankkeita sekä liikenneturvallisuutta. 

Liikenne ja viestintäministeriö ehdottaa 25 miljoonan euron lisäystä kävelyn ja pyöräliikenteen edistämiseen vuonna 2021. Tällöin ensi vuoden kokonaisrahoitus olisi 28,5 miljoonaa euroa. 

Kävelyn ja pyöräilyn ympäristö- ja terveyshyödyt ovat kiistattomat. Suomi on sitoutunut puolittamaan liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä. Hallitusohjelman mukaan liikenteessä siirrytään entistä kestävämpään suuntaan ihmisten kulkutapavalintoihin vaikuttamalla. Lapsista ja nuorista vain noin kolmannes, aikuisväestöstä viidennes ja ikäihmisistä muutama prosentti liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman tavoitteena on kasvattaa kävelyn ja pyöräliikenteen matkamäärää 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Suomi kävelee ja polkee -foorumin tavoitteena on varmistaa, että kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman tavoitteet toteutuvat. Luvassa on muun muassa kaupunkiympäristön toimialajohtajan Mikko Ahon puheenvuoro Helsingin kävelyn ja pyöräliikenteen edistämistyöstä. Kestävän liikkumisen johtaja Mariëtte van Empel Hollannin infrastruktuuri- ja vesihallintoministeriöstä kertoo maansa onnistumisista. Paneelissa puhutaan siitä, miten arjen kävely ja pyöräily sekä pyörämatkailu nostetaan uudelle tasolle. Keskustelemassa ovat Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen, Business Finlandin projektipäällikkö Virpi Aittokoski, Tampereen yliopiston tutkijatohtori Jenni Kuoppa, Kaakaun toimitusjohtaja Aleksanteri Repo ja Turun kaupungin hankepäällikkö Stella Aaltonen.

Foorumi järjestetään webinaarina, jota voi seurata 7.9.2020 klo 13.00-15.15. osoitteessa: https://lvm.videosync.fi/suomi-kavelee-polkee-foorumi-070920

Lisätietoja:

Erityisavustaja Matti Sadeniemi, p. 050 466 7350, matti.sadeniemi(at)lvm.fi

Yksikön johtaja Päivi Antikainen, p. 050 382 7101, paivi.antikainen(at)lvm.fi, Twitter @PaiviAntikainen