Takaisin

Hallitus esittää: Peruspuhelinpalvelut myös kännykällä

Hallitus esittää: Peruspuhelinpalvelut myös kännykällä

Tiedote 14.09.2006 13.54 fi

Puhelinliittymää ja puhelinpalveluita koskeva yleispalvelu määritellään osin uudelleen. Puhelinliittymä on edelleen toimitettava kaikille asiakkaille, mutta teleyritys voisi päättää, millä tekniikalla se toteutetaan. Hallitus esitti 14. syyskuuta viestintämarkkinalain muuttamista.

Nykyisessä laissa yleispalveluvelvoite tarkoittaa sitä, että asiakkaan on halutessaan saatava vakituiseen asuinpaikkaansa kiinteä puhelinliittymä. Jatkossa liittymä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi matkapuhelimella.

Yleispalveluvelvoitetta ei haluta enää liittää kiinteään puhelinverkkoon, jonka käyttäjämäärät ovat jatkuvasti laskussa. Lankapuhelin ei myöskään enää tule keskivertokäyttäjälle kännykkää halvemmaksi, koska puhelinpalveluiden kustannukset matkapuhelinverkossa ovat jo monissa tapauksissa kiinteää liittymää edullisempia.

Lainmuutos ei välittömästi vaikuttaisi nykyisiin lankaverkon liittymiin, vaan sillä olisi aluksi vaikutusta lähinnä uusia liittymiä hankittaessa.

Käyttäjällä olisi tekniikasta riippumatta edelleen oikeus samoihin peruspuhelinpalveluihin kuin nykyisinkin. Näihin sisältyisi perustasoinen internetliittymä, laajakaistapalveluiden tarjontaan yleispalveluvelvoite ei edelleenkään kohdistuisi.

Lakimuutoksen taustalla on Euroopan komission virallinen huomautus. Se velvoittaa Suomen muuttamaan yleispalvelua koskevaa lainsäädäntöä. Komissio on muun muassa edellyttänyt, että Suomen lainsäädäntöön lisätään säännökset yleispalveluyrityksen nimeämismenettelystä, yleispalvelun nettokustannusten laskemisesta sekä kustannusten korvaamisesta erityistapauksessa. Nämä muutokset kirjataan viestintämarkkinalakiin samalla kun yleispalvelun sisältö uudistetaan teknologianeutraaliksi.


Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Laura Vilkkonen, puh. 040 500 0817