Takaisin

Hallitus puuttui Venäjän rajan rekkaruuhkiin

Hallitus puuttui Venäjän rajan rekkaruuhkiin

Tiedote 14.09.2006 14.05 fi

Suomen ja Venäjän välisen rajaliikenteen ruuhkiin ryhdytään hakemaan ratkaisuja ministeriöiden yhteistyönä.

Hallitus käsitteli Venäjän rajanylitykseen liittyviä ongelmia 14. syyskuuta. Hallitus sai liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen raportin keskusteluista, jotka Huovinen kävi viime viikolla Lappeenrannassa Venäjän liikenneministeri Igor Levitinin ja EU:n liikennekomissaari Jacques Barrot'n kanssa.

Hallitus päätti, että pääministeri Matti Vanhanen lähettää Venäjän pääministeri Mihail Fradkoville kirjeen, jossa asiaan kiinnitetään huomiota.

Hallitus totesi, ettei ongelma ei ratkea vain liikenneministeriöiden välisillä neuvotteluilla, vaan työssä tarvitaan ulkoasiainministeriön, valtiovarainministeriön ja sisäasiainministeriön myötävaikutusta. Erityisesti Venäjän tulli on saatava mukaan neuvotteluihin.

Suomen tullin pääjohtaja Tapani Erling matkustaa 19. syyskuuta Moskovaan neuvottelemaan Venäjän tullin kanssa siitä, millaisia nopeasti vaikuttavia käytännön ratkaisuja olisi rajaliikenteen helpottamiseksi.

Liikenne- ja viestintäministeriö on kutsumassa koolle Venäjän liikenteen viranomaistyöryhmää. Ryhmä perustettiin viime syksynä nimenomaan selvittämään rajan ylittävien kuljetusten ongelmatilanteita.

Rajanylityksiä ryhdytään tarkastelemaan myös EU-tasolla. EU:n ja Venäjän yhteisen tavaraliikenteen logistiikkatyöryhmän kokoamista kiirehditään niin, että ryhmä aloittaa työnsä jo lokakuun loppupuolella. Asiaa käsitellään myös suomalais-venäläisen talouskomission liikennetyöryhmän kokouksessa joulukuussa.

Liikenne- ja viestintäministeriö kiirehtii Vaalimaan raja-aseman laajentamista ja liikennejärjestelyjen parantamista. Erityisesti raskaan liikenteen jonotusjärjestelmä täytyy uudistaa pikaisesti. Raja-aseman laajennukseen on varattu määrärahat hallituksen budjettiesityksessä. Tarkoituksena on, että etäjonotusjärjestelmä rakennetaan vuonna 2007 ja saadaan käyttöön vuonna 2008.Lisätietoja
kansliapäällikkö Harri Pursiainen, puh. (09) 160 28389 tai 0500 787 742
ylijohtaja Harri Cavén, puh. (09) 160 28500 tai 0400 607 848