null Harakka: Maskit täydentävät terveysturvallisuutta julkisessa liikenteessä

Harakka: Maskit täydentävät terveysturvallisuutta julkisessa liikenteessä

Tiedote 13.08.2020 13.59 fi

Timo Harakka (Kuva: LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö kehottaa noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kasvomaskisuositusta joukkoliikenteessä.

- Matkustajien kannalta on tärkeää, että maskisuositukset ovat selkeät ja että niistä viestitään matkustajille yhtenäisesti. Julkisen liikenteen harjoittajat ovat tässä avainasemassa, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka korostaa.

- Luotan myös ihmisten harkintaan siinä, että suosituksiin perehdytään ja niitä noudatetaan, Harakka toteaa.

Julkisen liikenteen toimijat sitoutuivat kesäkuussa ministeri Harakan koollekutsumassa Joukkoliikenteen terveysturvallisuus -foorumissa noudattamaan THL:n antamia korona-ajan matkustusohjeita. Maskisuositus on jatkoa näille yhtenäisille terveysturvallisuusohjeille.

- Kesäkuun foorumissa toivottiin yksiselitteistä ohjeistusta maskien käytöstä. Nyt olemme sen saaneet. Kokoonnuimme eilen keskiviikkona illalla lyhyellä varoitusajalla julkisen liikenteen toimijoiden kanssa toiseen Joukkoliikenteen terveysturvallisuus –foorumiin. Tuli hyvin selväksi, että toimiala oli jo varautunut tähän nyt annettuun maskisuositukseen joukkoliikenteessä. Haluan kiittää sujuvasta yhteistyöstä, Harakka toteaa.

THL antoi torstaina 13. elokuuta 2020 kansalaisille suosituksen kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei voi välttää. THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

Alueelliset viranomaiset voivat riskinarvioon perustuen tarvittaessa antaa omat rajatummat suosituksensa alueensa joukkoliikenteeseen.

Suositus liikenteen toimijoille

Ministeri Harakan toimeksiannosta THL:n maskisuosituksen rinnalla Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on valmistellut täydentävän ohjeen henkilöliikenteen toimijoille, kuten bussi- ja taksiyrityksille, raideliikenteen harjoittajille, varustamoille ja lentoyhtiöille. Suositus on tarkoitettu huomioitavaksi myös pysäkeillä, satamissa ja terminaaleissa.

Suosituksella pyritään varmistamaan liikennejärjestelmän toimivuus ja turvallinen käyttö poikkeuksellisissa olosuhteissa. Traficom julkaisee suosituksen viimeistään perjantaina 14. elokuuta 2020.

Käsidesiä rautatieasemille

Väylävirasto asentaa syksyn aikana käsidesiautomaatteja matkustajaliikenteen rautatieasemille ja liikennepaikoille. Laitteita tulee ensivaiheessa noin 85 vilkkaimmalle asemalle ja liikennepaikalle, joista suuremmille useampi eli yhteensä noin sata käsidesiautomaattia. Lisäksi rautatieasemien roska-astioiden määrää lisätään, jotta maskit voidaan hävittää asianmukaisesti.

Lisätietoja:

Ministeri Harakan haastattelupyynnöt: erityisavustaja Matti Sadeniemi, p. 040 586 7234