Hätätiedotteiden välittäminen radiossa varmistetaan

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 6.9.2007 14.36
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeriö on saanut Yleisradiolta ja Digitalta selvitykset siitä, miksi Yleisradion radiolähetyksissä ja hätätiedotteiden välittämisessä oli katkoksia 22. elokuuta olleen ukkosmyrskyn aikana.

Viestintäministeri Suvi Lindén pyysi selvitystä ja ehdotuksia toimenpiteiksi, jotta hätätiedotteiden välittäminen varmistettaisiin kaikissa tilanteissa.

Digita on nyt käynnistänyt toimenpiteet, jotta viranomaistiedotteita voitaisiin Uudellamaalla välittää muiltakin kuin Pasilan lähetysasemalta. Lisäksi Yleisradio ja Digita selvittävät, millaisia toimenpiteitä teknisiin ratkaisuihin, varmennuksiin, toimintaprosesseihin ja ohjeistuksiin tulisi tehdä. Viestintäviraston tehtävänä on seurata toimia ja valvoa niiden etenemistä.

Ministeriö sai selvityksen radiolähetyskatkoista ukkosmyrskyssä

Useimmilla Yleisradion radiokanavilla oli 22. elokuuta noin tunnin mittaisia lähetyskatkoksia. Radio Suomen lähetyskatko Uudellamaalla katkaisi samalla viranomais- ja hätätiedotteiden lähetysmahdollisuuden pääkaupunkiseudulla.

Pääsyynä lähetyskatkoksiin oli Digitan verkonhallintakeskuksessa Pasilassa tapahtunut automaattinen palohälytys. Hälytyksen seurauksena tilat evakuoitiin ja verkon valvonta siirrettiin Jyväskylään. Samoihin aikoihin salaman iskut vaurioittivat Digitan laitteistoja Pasilassa.

Palohälytyksen takia ei voitu ryhtyä verkon manuaalisiin korjaustoimenpiteisiin. Myöskään etähallinnalla korjausta ei voitu tehdä. Pelastusyksikön annettua henkilökunnalle luvan palata verkonhallintakeskuksen tiloihin ensimmäiset radiolähetykset saatiin palautettua kuudessa minuutissa.

Lokakuun 10. päivä hätätiedotteiden välittämiseen radion rinnalla aletaan käyttää televisiota. Hätätilanteesta kertoo tällöin televisioruudulla liikkuva teksti ja ääni.


Lisätietoja:

radioverkkojen erityisasiantuntija Kari Kangas, Viestintävirasto
p. (09) 6966 451, 040 501 1031

ylijohtaja Liisa Ero, liikenne- ja viestintäministeriö
p. (09) 160 28461, 050 555 0072