null Hätäviestijärjestelmää testataan televisiossa ja radiossa 11. helmikuuta

Hätäviestijärjestelmää testataan televisiossa ja radiossa 11. helmikuuta

Tiedote 09.02.2010 09.39 fi sv

Hätätiedotteiden välitysjärjestelmää testataan jälleen radiossa kaikilla YLE:n ja kaupallisilla kanavilla sekä televisiossa YLE:n, MTV:n ja Nelosen kanavilla torstaina 11. helmikuuta, joka on valtakunnallinen ja myös EU:n laajuinen 112-päivä.

Kokeilu alkaa klo 11.20. Radiokanavilla lähetys katkeaa ja vaihtuu Radio Suomen signaaliksi. Kanavien kytkentävaiheessa kuullaan musiikki- ja puhenauhoite, jonka jälkeen luetaan kokeilusanoma suorana.

Televisiossa pyörii kokeilusta kertova teksti kuvaruudun yläreunassa samalla kun normaalin äänen taustalla kuuluu hätätiedotteen tunnus.

Teksti kulkee kuvaruudussa puoli minuuttia, jonka jälkeen kolmen minuutin tauon jälkeen teksti pyörii jälleen puolen minuutin ajan. Samalla normaalin äänen taustalla kuuluu hätätiedotteen tunnussignaali.

Tekstissä kerrotaan myös, että kokeilu ei edellytä väestöltä toimenpiteitä ja että lisätietoa löytyy teksti-tv:n sivulta 112.


Järjestelmää testataan
säännöllisesti

Liikenne- ja viestintäministeriö vastaa Suomessa käytössä olevan hätätiedotteiden välitysjärjestelmän toimivuudesta. Välitysjärjestelmä tulee aina pitää sekä teknisesti että toiminnallisesti toimintakunnossa, ja siksi järjestelmää testataan säännöllisesti. Laajin testaus tapahtuu kerran vuodessa hätänumeropäivän yhteydessä 11.2.

Hätätiedote voidaan antaa tilanteessa, jossa ihmisten henkeen, terveyteen tai omaisuuteen kohdistuva vaara arvioidaan välittömäksi tai sellaisen uhan torjumiseksi, joka saattaa aiheuttaa toteutuessaan huomattavan omaisuus- ja ympäristövahingon.

Tällaisia tilanteita saattavat aiheuttaa esimerkiksi vakava vaarallisiin aineisiin liittyvä onnettomuus tai lähestyvä poikkeuksellisen voimakas myrsky tai muu nopeasti kehittyvä vaarallinen sääilmiö. Vastaavia häiriötilanteita ovat myös erilaiset sähkön-, lämmön- ja veden jakelukatkokset sekä liikenneruuhkat.


Hätäviestin takia
ei puheluita hätänumeroon

Mainitun kaltaisissa häiriö- ja poikkeustilanteissa ei pidä soittaa numeroon 112, sillä tiedustelusoitot saattavat tukkia hätänumeron. Myöskään hätätiedotteiden kokeiluun liittyvissä kysymyksissä hätänumeroon 112 ei pidä soittaa.

Sen sijaan hätänumeroon tulee soittaa aina kiireellisissä, todellisissa hätätilanteissa hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa, tai jos on syytä epäillä näin olevan.


112-päivän päätapahtuma
Helsingin Kampissa

Euroopan komissio on yhdessä Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa julistanut helmikuun 11. päivän Euroopan 112-päiväksi, jotta hätänumero 112 saataisiin tunnetuksi kaikkialla Euroopassa. Suomi osallistuu talkoisiin järjestämällä 112-päivän tapahtumia eri puolilla maata ja tuomalla asiaa esiin valistuksen avulla.

Hätänumeropäivän päätapahtumaa vietetään Helsingin Kamppi-keskuksessa torstaina klo 12-17. Tapahtumasta vastaa Hätäkeskuslaitos ja käytännön järjestelyistä Helsingin hätäkeskus. Lisätietoja eri puolilla maata pidettävistä tilaisuuksista on internetsivuilla www.112-paiva.fi.


Lisätietoja
turvallisuusjohtaja Rauli Parmes, puh. (09) 160 28380 tai 040 506 5266