null Hätäviestijärjestelmää testataan televisiossa ja radiossa hätänumeropäivänä

Hätäviestijärjestelmää testataan televisiossa ja radiossa hätänumeropäivänä

Tiedote 09.02.2009 10.32 fi sv

Hätätiedotteiden välitysjärjestelmää testataan jälleen radiossa kaikilla YLE:n ja kaupallisilla kanavilla sekä televisiossa YLE:n, MTV:n ja Nelosen kanavilla keskiviikkona 11. helmikuuta.

Kokeilu alkaa klo 11.20. Radiokanavilla lähetys katkeaa ja vaihtuu Radio Suomen signaaliksi. Kanavien kytkentävaiheessa kuullaan musiikki- ja puhenauhoite, jonka jälkeen Radio Suomesta luetaan suorana kokeilusanoma.

Televisiossa pyörii kokeilusta kertova teksti kuvaruudun yläreunassa samalla kun normaalin äänen taustalla kuuluu hätätiedotteen tunnus.

Teksti kulkee kuvaruudussa puoli minuuttia, jonka jälkeen kolmen minuutin tauon jälkeen teksti pyörii jälleen puolen minuutin ajan. Samalla normaalin äänen taustalla kuuluu hätätiedotteen tunnussignaali.

Tekstissä kerrotaan myös, että kokeilu ei edellytä väestöltä toimenpiteitä ja se, että lisätietoa löytyy teksti-tv:n sivulta 112.


Järjestelmää testataan
säännöllisesti

Liikenne- ja viestintäministeriö vastaa Suomessa käytössä olevan hätätiedotteiden välitysjärjestelmän toimivuudesta. Välitysjärjestelmä tulee aina pitää sekä teknisesti että toiminnallisesti toimintakunnossa, ja siksi järjestelmää testataan säännöllisesti. Laajin testaus tapahtuu kerran vuodessa hätänumeropäivän yhteydessä.

Hätätiedotteiden välitysjärjestelmä laajennettiin viime vuonna koskemaan myös televisiota. Television järjestelmää kokeillaan nyt myös jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina.

Hätätiedotteiden välityskokeilun valmistelee ja toimeenpanee liikenne- ja viestintäministeriön asettama VIRVA-ryhmä.

Hätätiedote voidaan antaa tilanteessa, jossa ihmisten henkeen, terveyteen tai omaisuuteen kohdistuva vaara arvioidaan välittömäksi tai sellaisen uhan torjumiseksi, joka saattaa aiheuttaa toteutuessaan huomattavan omaisuus- ja ympäristövahingon.

Tällaisia tilanteita saattavat aiheuttaa esimerkiksi vakava vaarallisiin aineisiin liittyvä onnettomuus tai lähestyvä poikkeuksellisen voimakas myrsky tai muu nopeasti kehittyvä vaarallinen sääilmiö. Vastaavia häiriötilanteita ovat myös erilaiset sähkön-, lämmön- ja veden jakelukatkokset sekä liikenneruuhkat.


Hätäviestin takia
ei puheluita hätänumeroon

Mainitun kaltaisissa häiriö- ja poikkeustilanteissa ei pidä soittaa numeroon 112, sillä tiedustelusoitot saattavat tukkia hätänumeron. Myöskään hätätiedotteiden kokeiluun liittyvissä kysymyksissä hätänumeroon 112 ei pidä soittaa.

Sen sijaan hätänumeroon 112 tulee soittaa aina kiireellisissä, todellisissa hätätilanteissa hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa, tai jos on syytä epäillä näin olevan.


Lisätietoja
turvallisuusjohtaja Rauli Parmes, puh. (09) 160 28380 tai 040 506 5266