Helsinki - Pietari nopeajuna käyttöön 12. joulukuuta

Uutinen 12.12.2010 11.00 fi sv en

- Suomi ja Venäjä ovat aloittamassa uuden aikakauden nopean junaliikenteen myötä. Hanketta on valmisteltu vuodesta 1994 saakka ja tänään meillä on ilo juhlia tätä suurhanketta. Nopeajuna tuo Helsingin ja Pietarin metropolialueet lähemmäksi toisiaan, ihmisten liikkuminen nopeutuu ja erityisesti matkailu ja elinkeinoelämä hyötyvät, liikenneministeri Anu Vehviläinen sanoo Helsingin ja Pietarin välisen nopean junayhteyden käyttöönotosta.

- Valtioneuvoston puolesta haluan kiittää kaikkia hankkeen toteuttamiseen osallistuneita tahoja, molempien maiden viranomaisia, operaattoreita, suunnittelijoita ja urakoitsijoita ja toivottaa nopealle junayhteydelle parhainta menestystä.

Nopea Allegro-junaliikenne Helsingin ja Pietarin välillä aloitetaan 12. joulukuuta. Matka-aika uusilla junilla on noin kolme ja puoli tuntia. Uuden junan huippunopeus on 220 kilometriä tunnissa.

- Molemmissa maissa on varauduttava kasvaviin matkustajamääriin ja luotava turismia tukevia palveluita. Matkailulla on tärkeä merkitys molemmille kaupungeille ja suomalaistenkin enemmistöllä on Pietari matkailukohteena vielä löytämättä, ministeri Vehviläinen toteaa.

Ministeri Vehviläinen nousee juhlajunaan Vainikkalan asemalta. Junamatkan aikana hän neuvottelee kollegansa Venäjän liikenneministeri Igor Levitinin kanssa Suomen ja Venäjän välisistä ajankohtaisista liikenneasioista.