Takaisin

Hitaan ajoneuvon kilpi pakolliseksi mopoautoihin

Hitaan ajoneuvon kilpi pakolliseksi mopoautoihin

Tiedote 29.09.2005 13.27 fi

Yli metrin levyisiin mopoautoihin ja kolmipyöräisiin mopoihin on tulossa pakolliseksi hitaan ajoneuvon kilpi silloin, kun ajoneuvoja käytetään tiellä. Tällä halutaan parantaa ajoneuvojen havaittavuutta liikenteessä.

Hallitus antoi asiaa koskevan asetuksen 29. syyskuuta. Hitaan ajoneuvon kilven saa asentaa heti, mutta kilpien tulee olla asennettuina viimeistään 30. syyskuuta 2006.

Asetus koskee myös yli puolitonnisia traktoreita ja moottorityökoneita, kun niillä ajetaan tiellä. Traktoreiden osalta vaatimus on jo aiemmin sisältynyt rakenteellisiin määräyksiin.

Samaan aikaan muutettiin säännöksiä siten, että kaksipyöräisellä mopolla saa kuljettaa matkustajaa, jos mopo on rekisteröintitodistuksen mukaan varustettu tällaiseen käyttöön. Mopossa on oltava mm. matkustajan kädensijat.

Vanhanmallisilla mopoilla saa kuljettaa enintään 10-vuotiasta lasta kuten tähänkin saakka. Lasta varten on oltava tarkoituksenmukainen istuin ja jalkojen suojukset. Vanhemman mopon voi mahdollisuuksien mukaan muutoskatsastaa, jolloin sillä saa kuljettaa aikuista matkustajaa.

Muutoksia tehtiin myös traktoreiden kuljetussäännöksiin. Traktorissa saa kuljettaa lasta, jos traktoriin on sijoitettu sopiva turvaistuin tai muu lasten turvalaite. Lasta varten on traktorissa tai turvaistuimessa oltava vähintään kolmen pisteen vyökiinnitys. Vapaan istuintilan on oltava korkeussuunnassa 80 cm. Samalla säädettiin erikseen, ettei tällaista istuinta tarvitse esittää muutoskatsastukseen.

Nämä säännökset tulevat voimaan 15. lokakuuta.


Lisätietoja

ylitarkastaja Maria Rautavirta, puh. (09) 160 28577 tai 040 749 6272