Huovinen: Liikenneturvallisuuden suurimpiin ongelmiin puututtava myös tekniikan keinoin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2006 11.37
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen haluaa, että uutta tekniikkaa käytettäisiin nykyistä enemmän liikenneturvallisuuden suurimpien ongelmien ratkaisemiseksi.

Huovisen mukaan ylinopeuksia, turvavöiden käyttämättömyyttä ja rattijuopumuksia olisi mahdollista vähentää suhteellisen edullisesti teknisin keinoin. Hän kuitenkin ihmettelee, miksi näiden keinojen yleistyminen on hidasta ja edelleenkin epävarmaa.

Huovinen puhui liikenne- ja viestintäministeriön järjestämässä liikenneturvallisuustilaisuudessa 7. syyskuuta Oulussa.

- Joissakin tapauksissa on olemassa tekninen ratkaisu havaitun ongelman poistamiseksi, mutta sen käyttöönoton esteenä tai hidasteena on muita syitä. Onko vika päättäjien, autonvalmistajien, markkinoinnin ja viime kädessä kuluttajien asenteissa, Huovinen pohti.

Erilaiset informatiiviset järjestelmät on helpompi hyväksyä kuin sellainen tekniikka, joka pakottaa, estää tai rajoittaa. Varsinkin paikannuksen mahdollistavan teknologian halpeneminen ja yleistyminen yhdistettynä nykyaikaiseen tiedonsiirtoon tuo paljon uusia sovellusmahdollisuuksia.

Esimerkkeinä Huovinen mainitsi ammattikuljettajien tarpeisiin kehitetyn ajantasaisen reittiennuste- ja varoituspalvelun päätieverkolle sekä automaattisen eCall-hätäviestijärjestelmän.

Huovinen pitää suurena haasteena sitä, että liikenteeseen suunnitellut tekniset välineet soveltuvat kaikille tienkäyttäjille.

- Seuraavien vuosien aikana ikääntyneiden osuus ajokortillisista kasvaa nopeasti. Auton käyttämiseen he ovat tottuneita, mutta älypuhelimet ja tietotekniikka ovat saattaneet jäädä vähemmälle, Huovinen totesi.



Lisätietoja

erityisavustaja Pekka Salmi, puh. 050 565 8898