Takaisin

Huovinen lupaa nopeita metropäätöksiä

Huovinen lupaa nopeita metropäätöksiä

Tiedote 15.02.2006 16.42 fi

- Rivakka päätöksenteko on ensiarvoisen tärkeää, jotta raideliikenneyhteys Matinkylään ja kehärata olisivat todellisuutta mahdollisimman pian, korosti liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen pääkaupunkiseudun liikenneneuvottelukunnan 20-vuotisjuhlatilaisuudessa Helsingissä 15. helmikuuta.

Huovinen piti juhlapuheessaan pääkaupunkiseudun tiivistyvää yhteistyötä kaikin puolin tervetulleena ja kannusti etenkin Helsinkiä ja Espoota ratkaisemaan kantansa länsimetroon.

- Omasta puolestani voin luvata, että valtiovalta voi tehdä omat hankkeen rahoitusta koskevat päätöksensä nopeasti sen jälkeen, kun kaupungit ovat ensin lähteneet mukaan hankkeeseen, ministeri vakuutti.

- Parhaassa tapauksessa hankkeiden rakentaminen voidaan aloittaa jo ennen vuotta 2010. Tässä tapauksessa ne voisivat olla hyötykäytössä jo ensi vuosikymmenen alussa. Mutta kuitenkin päätöksiä pitäisi tehdä pian, sillä näin mittavissa hankkeissa jo käytännön järjestelyt voivat viedä yli kaksikin vuotta.

Pääkaupunkiseudun tuleva kasvu on Huovisen mielestä yksi vahvimpia perusteita ratahankkeille. Ennusteiden mukaan vuoteen 2030 mennessä pääkaupunkiseudulle tulee noin 200 000 asukasta ja 125 000 työpaikkaa lisää.

- Kasvu lisää liikenteen haittoja, etenkin päästöjä ja ruuhkia. Siksi joukkoliikennettä pitää tehostaa voimakkaasti. Pääkaupunkiseudulla on viisaasti valittu joukkoliikennepainotteinen liikennepolitiikka, jossa raideliikenne muodostaa järjestelmän rungon. Vuonna 2005 matkat pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä lisääntyivät 6,2 prosenttia edellisestä vuodesta, joten painopistevalinnat ovat selvästi olleet oikeita, Huovinen linjasi.

20-vuotiaalle pääkaupunkiseudun liikenneneuvottelukunnalle ministeri jakoi kehuja hyvästä työstä.

- Neuvottelukunta on esimerkki valtion ja kuntien onnistuneesta yhteistyöstä. Se on pystynyt parantamaan liikennejärjestelmien suunnittelua ja auttanut pääkaupunkiseudun yhteistyön edistämisessä, Huovinen kiitteli.