Takaisin

Huovinen: Rajanylitysten ongelmat tehostettuun käsittelyyn hallituksessa ja EU:ssa

Huovinen: Rajanylitysten ongelmat tehostettuun käsittelyyn hallituksessa ja EU:ssa

Tiedote 09.09.2006 12.08 fi

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen ja Venäjän liikenneministeri Igor Levitin keskustelivat rekkajonojen välttämisestä 9. syyskuuta Saimaan kanavan juhlaristeilyllä.

Neuvotteluissa todettiin, että ongelmaa ratkomaan tarvitaan paitsi liikenteestä myös erityisesti tulliasioista vastaavat viranomaiset. Ministeri Levitin oli pyytänyt seurueeseensa Venäjän tullin varapääjohtajan.

Ministerit sopivat, että keskustelua tullien välisestä yhteistyöstä jatketaan Moskovassa 18.9. alkavalla viikolla, jolloin Suomen tullin pääjohtaja Tapani Erling matkustaa neuvotteluihin Venäjälle.

Huovisen mukaan kuljetusten rajanylitysongelmat liittyvät Suomessakin monen ministeriön vastuualueeseen. Huovinen on päättänyt, että liikenne- ja viestintäministeriö kutsuu pikaisesti koolle Venäjän liikenteen viranomaistyöryhmän. Hallitus perusti sen viime syksynä nimenomaan selvittämään rajan ylittävien kuljetusten ongelmatilanteita.

Huovisen mukaan rekka-asiaa on syytä käsitellä myös hallituksessa. Hallituksen neuvottelu asiasta pidettäneen ensi viikon lopulla.

EU-tasolla rajanylityksiä ryhdytään tarkastelemaan EU:n ja Venäjän yhteisessä tavaraliikenteen logistiikkatyöryhmässä. Työryhmän perustamisesta päätettiin EU:n ja Venäjän pysyvän kumppanuusneuvoston liikennealan kokouksessa Lappeenrannassa 8. syyskuuta. Huovinen ja Levitin sopivat EU:n liikennekomissaari Jacques Barrot'n kanssa, että tässä työryhmässä otetaan esiin myös Suomen ja Venäjän välisen rajan tulli- ja rajamuodollisuudet.

Rajan ylittämistä Vaalimaan raja-asemalla nopeutetaan laajentamalla asemaa ja ottamalla käyttöön etäjonotusjärjestelmä. Etäjonotus toimii siten, että älyteknologiaan perustuva järjestelmä antaa satamaan saapuneille tai rajaa kohti ajaville rekoille sähköisen jonotusnumeron. Näin raja-asemalle tulevien ajoneuvojen määrä voidaan ennakoida ja ruuhkia ehkäistä. Lisäksi henkilö- ja tavaraliikenteelle tulee Vaalimaalle erilliset linjat, samaan tapaan kuin juuri uusittuna avatulla Nuijamaan raja-asemalla.

Raja-aseman laajennukseen on varattu määrärahat hallituksen budjettiesityksessä. Tarkoituksena on, että etäjonotusjärjestelmä rakennetaan vuonna 2007 ja saadaan käyttöön vuonna 2008.

Lisätietoja:
valtiosihteeri Perttu Puro, puh. 040 779 3436
kansliapäällikkö Harri Pursiainen, puh. 0500 787 742
ylijohtaja Juhani Tervala, puh. 050 552 7260