Takaisin

Ilmailumaksuista lintsaaminen perusteeksi lentokoneen lähdön estämiselle

Ilmailumaksuista lintsaaminen perusteeksi lentokoneen lähdön estämiselle

Tiedote 27.04.2006 14.10 fi

Lentokoneen liikkeellelähtö lentokentältä voidaan estää laiminlyötyjen ilmailumaksujen takia. Ilmailulain muutosesitys pyrkii tehostamaan rästisaatavien perintää.

Esityksen mukaan lentokoneen voi pakottaa jäämään kentälle muun muassa puomein tai ajamalla koneen eteen ajoneuvon. Toimenpiteistä ei saa seurata turvallisuusriskiä, joten esimerkiksi nousukiitoon lähtenyttä lentokonetta ei saisi yrittää pysäyttää. Estäminen ei myöskään ole sallittua, jos kone on lähdössä säännölliselle kansainväliselle lennolle.

Lentokoneen tai muun ilma-aluksen omistaja, haltija ja käyttäjä ovat yhdessä vastuussa palvelumaksuista, joita Ilmailulaitos tai muut lentopaikan pitäjät perivät. Ilmailulupien vuosimaksut maksetaan Ilmailuhallinnolle.

Ongelmana on ollut, että maksuja on usein käytännössä mahdotonta karhuta jälkikäteen ulkomaisilta lentoyhtiöiltä, joiden koneet käyvät Suomessa esimerkiksi satunnaisilla rahtilennoilla. Etenkin Ilmailuhallinnon talouden kannalta kyse voi olla merkittävistä summista. Lakiesityksen mukaan ilmailulupia ei enää myönnetä, jos lentoyhtiö ei ole maksanut erääntyneitä maksujaan.

Hallituksen 27. huhtikuuta eduskunnalle antama lakiesitys noudattaa ilmailun kansainvälisiä käytäntöjä. Sen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.Lisätietoja:
hallitusneuvos Mikael Nyberg,
puh. (09) 160 28474 tai 040 837 8794