Ishockey och längdåkning på listan över betydelsefulla idrottsevenemang

Tiedote 13.09.2006 15.36 sv

Kommunikationsministeriet har skickat en förteckning över särskilt betydelsefulla idrottsevenemang till Europeiska kommissionen för utvärdering. Dessa evenemang borde finnas tillgängliga för alla medborgare att se på de avgiftsfria tv-kanalerna. Den kommunikationspolitiska ministerarbetsgruppen har behandlat förteckningen.

På listan har tagits med idrottsevenemang som traditionellt har haft många tittare och de har redan på förhand väckt allmänhetens intresse.

Förteckningen över idrottsevenemang förpliktar inte tv-bolagen att televisera evenemangen. Listan binder också de utländska tv-bolag som verkar i Finland. De måste ge företräde åt de kanaler som kan ses avgiftsfritt att televisera evenemangen, eller göra det möjligt att fritt motta de egna sändningarna.

Förteckningen över samhällsmässigt betydelsefulla evenemang baserar sig på EU:s televisionsdirektiv. En motsvarande lista är redan i kraft i fem EU-länder.

På förteckningen över betydelsefulla idrottsevenemang finns:

- sommar- och vinterolympiader
- VM i fotboll för herrar: öppningsmatchen, kvartsfinalerna, semifinalerna och finalen samt de matcher Finlands landslag spelar
- EM i fotboll för herrar: öppningsmatchen, kvartsfinalerna, semifinalerna och finalen samt de matcher Finlands landslag spelar
- VM i ishockey för herrar i sin helhet
- VM på skidor i de nordiska grenarna arrangerade av FIS (längdåkning, backhoppning och kombinerat)
- VM och EM i friidrott

Statsrådet behandlar förteckningen efter kommissionens utvärdering. Avsikten är att listan träder i kraft den 1 mars 2007.


Ytterligare information:
kommunikationsrådet Ismo Kosonen, tfn (09) 160 28462, 050 551 6601