Takaisin

Kaikki turvavöihin ja lapset turvaistuimiin toukokuun alusta

Kaikki turvavöihin ja lapset turvaistuimiin toukokuun alusta

Tiedote 25.04.2006 10.07 fi

Turvavöiden käyttöpakko koskee toukokuun alusta lähtien kaikkia ajoneuvoja. Tämä tarkoittaa sitä, että turvavöitä on käytettävä myös busseissa ja kuorma-autoissa kaikilla istumapaikoilla, joihin vyö on asennettu.

Myös säännökset lasten kuljettamisesta tiukentuvat. Kuljetuksen aikana on käytettävä lapsen painon mukaan määräytyvää turvalaitetta kuten turvaistuinta tai istuinkoroketta ja turvavyötä.

Turvavöiden käyttöä valvoo poliisi. Käyttämättömyydestä seuraa 35 euron rikesakko.

Käyttövelvollisuus koskee ainoastaan ajoneuvoihin jo asennettuja turvavöitä. Vöitä ei tarvitse asentaa sellaiseen ajoneuvoon, jossa niitä ei ennestään ole.

Bussimatkustajille turvavöiden käyttöpakosta ilmoittaa kuljettaja, rahastaja, matkaopas tai ryhmänjohtaja. Ilmoittamiseen voidaan käyttää myös audiovisuaalisia keinoja kuten videota tai jokaiselta istumapaikalta näkyvää merkkiä.

Bussiasemilla asiakkaille jaetaan asiasta kertovia esitteitä. Lähiaikoina busseihin ilmestyy ikkunatarra jossa kehotetaan käyttämään turvavyötä.

Turvavyön käyttövelvollisuudesta on eräitä poikkeuksia. Turvavyötä ei tarvitse käyttää kuorma-autojen keräilyliikenteessä, esimerkiksi jätekuljetuksissa. Edellytyksenä on se, että kerrallaan ajettava matka on enintään sata metriä ja että turvavyön käyttämisestä on huomattavaa haittaa. Tähänkään saakka turvavyöpakkoa ei ole ollut henkilö- ja pakettiautoilla tehtävissä jakelukuljetuksissa kuten postin jakelussa.

Taksinkuljettajille tulee osittainen turvavyön käyttöpakko. Kuljettajien on pidettävä turvavyötä koulukuljetuksissa sekä yksin ajaessaan.

Alle 135 cm pituisten lasten on käytettävä henkilö-, paketti- ja kuorma-autoissa lapsen painon mukaan määräytyvää turvalaitetta. Jos turvalaitetta ei ole, on lapsen istuttava muualla kuin etuistuimella. Alle kolmivuotiaita lapsia ei turvalaitteettomissa autoissa saa kuljettaa lainkaan.

Poikkeuksena pienimpien lasten kuljetuksessa ovat taksit, joissa myös alle kolmivuotias lapsi saa matkustaa takaistuimella turvavyössä. Useimmilla paikkakunnilla on kuitenkin mahdollista etukäteen tilata sopivalla lasten turvalaitteella varustettu taksi.

Lasten turvaistuinta ei saa kiinnittää etuistuimelle selkä menosuuntaan, jos turvatyynyä ei voi kytkeä pois päältä.


Lisätietoja

ylitarkastaja Janne Mänttäri, puh. (09) 160 28569 tai 0400 693 544