null Kansliapäällikkö Pursiainen: Maanteistä bisnestä?

Kansliapäällikkö Pursiainen: Maanteistä bisnestä?

Uutinen 09.05.2014 08.11 fi

Kansliapäällikkö Harri Pursiainen (Kuva: LVM)

- Sekä tiet että lentoasemat ovat valtion kriittistä omaisuutta, mutta miksi niitä kohdellaan investointikohteena eri tavoin, pohtii kansliapäällikkö Harri Pursiainen kirjoituksessaan Savon Sanomissa. Pursiainen rohkaisee etsimään rohkeita ideoita liikennejärjestelmän ylläpidon rahoitushaasteen ratkaisemiseksi. Helppoja ratkaisuja ei ole.

- Tiet rappeutuvat, mutta rahaa niihin ei tahdo löytyä. Miksi tieverkon palvelutasoa ei paranneta, vaikka usein investoinnin hyödyt olisivat moninkertaiset kustannuksiin verraten?

- Budjettijärjestelmä ja verotus johtavat siihen, että tieverkon pääomasijoituksia kohdellaan kulutusmenoina. Ne ovat menoleikkurin avuton kohde, kun tietä ei mielletä kannattavaksi investoinniksi lentoaseman tavoin. Tienpito on hyvinvointivaltion palvelu, josta on helppo tinkiä.

- Jäykkä budjettijärjestelmä ohitettaisiin, jos tienpitäjä saisi kerätä tuloja asiakkailta niin kuin lentoasemayhtiökin. Samalla häviäisi kömpelön verotuksen vaikutus, jos tienpitäjän tulot suoraan riippuisivat tuoton toivossa tehtävästä tieinvestoinnista. Tienpito siirtyisi markkinatalouteen.