Kansliapäällikkö Pursiainen: Suomen laajakaistaverkko harvinaisen kattava

Uutinen 24.09.2014 11.14 fi

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen

Kuusi vuotta sitten aloitettu Laajakaista kaikille -hanke lupasi huippunopean laajakaistan koko maahan vuoden 2015 loppuun mennessä, kirjoittaa liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen Savon Sanomissa 24. syyskuuta julkaistussa kolumnissaan.

Tavoite oli, että 100 megabitin yhteys on korkeintaan kahden kilometrin päässä yli 99 prosentista kaikista vakituisista asunnoista ja yritysten toimipaikoista. Perille asti palvelua ei siis luvattu, vaan se jätettiin tilaajan kustannettavaksi kuten kaupungeissa. Kaikille taattiin yhden megabitin yhteys kotiin asti, kohtuuhintaan.

- Yleispalveluoikeus on toteutunut Viestintäviraston valvonnassa. Jälkiämme on seurattu, mutta yhä vain ani harvassa maassa peruslaajakaista kattaa Suomen tavoin koko maan, muistuttaa Pursiainen.

Toimiluvilla on varmistettu, että teleyritykset laajentavat langattomat palvelut nopeasti koko maahan. Suomen lupaehtojen kattavuusvaatimukset ja rakentamisaikataulut lienevät maailman tiukimmat. Matkaviestinnälle pyritään saamaan myös uusia taajuuksia, mikä yhä parantaisi yhteyksien saatavuutta erityisesti harvaan asutulla alueella.

Hankkeen tavoitteen toteutuessa huippunopea laajakaistaverkkomme on alueellisesti kattavampi kuin missään vertailukelpoisessa maassa, sanoo Pursiainen.

- Saavutus on tärkeä ihmisten ja alueiden tasa-arvolle, koska vain hyvä tietoliikenneyhteys tekee mahdolliseksi digitaaliajan rikkaat palvelut.