null Kansliapäällikkö Pursiaisen kolumni: Liikenneturvallisuutta edistettävä kaikilla rintamilla

Kansliapäällikkö Pursiaisen kolumni: Liikenneturvallisuutta edistettävä kaikilla rintamilla

Uutinen 20.08.2014 08.51 fi

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen (Kuva: LVM)

Liikenneturvallisuus koostuu monista asioista. Niihin vaikuttaminen on pitkäjänteistä työtä. Tienkäyttäjän asenteet, taidot ja ajokunto ovat ensimmäinen työkohde, kirjoittaa kansliapäällikkö Harri Pursiainen Savon Sanomissa.

Liikennevalistuksen lisäksi erityisesti liikenneraittius vaatii myös hyviä lakeja ja valvontaa.

- Hyvä ajokorttikoulutus on välttämätöntä nuorille. Liikenneoppimisen tulee kuitenkin alkaa jo varhaislapsuudessa vanhempien hyvästä esimerkistä ja jatkua koko eliniän, toteaa Pursiainen.

Toinen liikenneturvallisuustyön kohde on ajoneuvokanta ja liikkumistavat.

- Uudet ajoneuvot ovat yleensä turvallisempia kuin vanhat. Niiden hankintaan pitää kannustaa. Vahva keino olisi siirtää verotusta ajoneuvon hankinnasta sen käyttöön, sanoo Pursiainen.

Turvallisuustyön kolmas kohde on Pursiaisen mukaan aluesuunnittelu. Hyvät suunnitelmat ottavat huomioon turvalliset kulkutavat: joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn.

- Neljäs painopiste on uusi tekniikka. Älytekniikka antaa tienkäyttäjälle parempaa informaatiota muista tiellä liikkujista, ajo-olosuhteista ja ajoneuvon käyttäytymisestä. Paremman informaation varassa tienkäyttäjä tekee liikenteessä turvallisempia valintoja, toteaa Pursiainen.