null Keskustelu taajuuksien yhtenäisestä käytöstä Itämeren maissa käynnistyi

Keskustelu taajuuksien yhtenäisestä käytöstä Itämeren maissa käynnistyi

Tiedote 09.06.2009 10.01 fi

Itämeren maat ovat käynnistäneet epäviralliset keskustelut digitelevision tulon jälkeen vapaiksi jääneiden taajuuksien yhdenmukaisesta osoittamisesta mobiilien laajakaistaverkkojen käyttöön.

Keskustelut käydään Suomen isännöimässä taajuuskokouksessa 9. kesäkuuta Helsingissä. Mukana on edustajia kaikista Itämeren maista, myös Venäjältä. Suomea kokouksessa edustaa viestintäministeri Suvi Lindén.

Radiotaajuuksien tehokkaan käytön edellytys on, että tarvittavat taajuudet on jaettu samalla tavoin riittävän suurella maantieteellisellä alueella eli koko Itämeren ympäristössä. Lindén totesi Suomen ja Ruotsin hallitusten jo tukevan yhtenäistä taajuuspäätöstä maiden kesken.

- Jos televisiolta vapautuvien radiotaajuuksien tulevan käytön suunnittelu uusiin tarkoituksiin poikkeaa toisistaan eri maiden välillä, saatetaan hukata ainutlaatuinen mahdollisuus parantaa sähköisiä viestintäpalveluja, Lindén painotti.

Lindénin mukaan taajuuksien harmonisointiin tulisi saada mukaan niin paljon maita kuin mahdollista. Tämä edesauttaisi sähköisten viestintäpalvelujen häiriötöntä käyttöä koko Itämeren alueella.

Sähköisille viestintäpalveluille kaavaillut taajuudet ovat alueella 790-862 MHz. Tämä taajuusalue soveltuu hyvin korkealaatuiselle mobiililaajakaistalle, jolla on hyvä kattavuus myös harvaan asutuilla alueilla.

Keskustelun avaus taajuuksien yhtenäisestä käytöstä maiden kesken on ensimmäinen laatuaan. Digitelevision jättämän taajuusylijäämän harmonisoinnista ei ole päätetty myöskään EU:n tasolla.


Lisätietoja

viestintäneuvos Olli-Pekka Rantala, (09) 160 28585, 050 344 3400