Komissio ehdottaa uutta sääntelyä nopeiden viestintäverkkojen käyttöönoton edistämiseksi – kuulemistilaisuus asetusehdotuksesta 22.3.2023

Tiedote 14.03.2023 11.15 fi sv

Tietoliikennemasto ja asutusta Parikkalassa (Kuva: Markus Pentikäinen, Keksi / LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö järjestää keskiviikkona 22.3.2023 kello 14–15.30 kuulemistilaisuuden Euroopan komission asetusehdotuksesta nopeiden viestintäverkkojen käyttöönoton tehostamiseksi (ns. Gigabit Infrastructure Act).

Asetusehdotuksen tavoitteena on edistää huippunopeiden viestintäverkkojen kustannustehokasta käyttöönottoa. Ehdotuksen avulla pyritään houkuttelemaan investointeja verkkokuituihin ja 5G-yhteyksien käyttöönottoon nykyistä paremmin. Tarkoituksena on edistää olemassa olevan fyysisen infrastruktuurin yhteiskäyttöä ja uuden fyysisen infrastruktuurin yhteisrakentamista. Komissio julkaisi asetusehdotuksen 23.2.2023.

Komission ehdotuksen taustalla on EU:n digitaalisen vuosikymmenen tavoite. Sen mukaan jokaisessa kotitaloudessa tulisi olla yhden gigabitin nopeudella toimiva verkkoyhteys vuoteen 2030 mennessä.

Mitä seuraavaksi?

Tilaisuudessa liikenne- ja viestintäministeriön asiantuntijat esittelevät lyhyesti komission asetusehdotuksen. Lisäksi kuullaan sidosryhmien näkemyksiä. Webinaari on kaikille avoin ja se järjestetään Teams-sovelluksen välityksellä. Tilaisuuteen voi ilmoittautua 20.3. mennessä tiedotteen alta löytyvästä linkistä.

Valtioneuvosto saattaa asetusehdotuksen kevään aikana eduskunnan käsittelyyn. Eduskunta määrittelee Suomen kannan valtioneuvoston antaman U-kirjelmän pohjalta.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Sofia Lindbäck, p. 0295 342 165, sofia.lindback@gov.fi