Takaisin

Koulukuljetusmääräykset muuttuvat: Alkolukkoa suositellaan, tilausbusseihin ei ylikuormaa

Koulukuljetusmääräykset muuttuvat: Alkolukkoa suositellaan, tilausbusseihin ei ylikuormaa

Tiedote 26.06.2006 09.54 fi

Liikenne- ja viestintäministeriö on uudistanut koulu- ja päivähoitokuljetuksia koskevat määräykset.

Kuntien, koulujen tai laitosten tilaamissa kuljetuksissa suositellaan käytettäväksi alkolukolla varustettua bussia tai taksia. Tilausbusseissa ei enää saa olla enempää matkustajia kuin rekisteriotteeseen on merkitty. Myös taksikuljetuksiin tulee eräitä muutoksia.

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus tulee voimaan 1. elokuuta. Tilausbussien kuormitusmääräysten muutoksen siirtymäaika jatkuu vuoden 2007 heinäkuun loppuun. Määräykset eivät koske linjaliikennettä.

Alkolukolla varustettujen ajoneuvojen käyttö on suositusluontoinen määräys. Jos alkolukkoa ei ole, ei siitä seuraa rangaistusta. Tilaajat voivat kuitenkin käyttää alkolukkoa yhtenä kilpailuttamiskriteerinä.

Asetuksen perusteluissa todetaan, ettei koulukuljetuksiin liittyviä rattijuopumustapauksia erikseen tilastoida, mutta uutisointien perusteella niitä tapahtuu vuosittain useita. Tällaiset tapaukset voitaisiin estää ennakolta alkolukolla.

Nykysäännösten mukaan koulukuljetusbusseissa saa olla jopa 50 prosentin ylikuorma. Päivähoitokuljetuksissa lapsia on saanut sijoittaa kaksi yhdelle istumapaikalle. Siirtymäkauden aikana koululaisten tilausbusseissa noudatetaan vanhoja kuormitusmääräyksiä, jotka perustuvat jakoon ylä- ja ala-asteen välillä.

Taksien ylikuormamääräykset eivät muutu. Kuormituksen periaatteena on edelleenkin, että jokaiselle matkustajalle on turvavyö. Lisävöiden avulla voidaan kuljettaa rekisteriotteeseen merkittyä useampia matkustajia.

Takseissa ylimääräisten matkustajien määrä perustuu jatkossa ikään. Alle 13-vuotiaita saa kahdeksanpaikkaisessa tilataksissa kuljettaa 13 kappaletta, muutoin 12. Tilaajan on tästä syystä toimitettava kuljetuksen suorittajalle matkustajaluettelo, johon on merkitty matkustajien nimet ja heidän ikänsä lukuvuoden alkaessa. Myös muutoksista on ilmoitettava.

Koulutakseissa ei tulevaisuudessa saa enää käyttää takimmaisina lisäistuimia, jotka on asennettu selkä menosuuntaan. Kielto koskee 1. maaliskuuta 2007 ja sen jälkeen käyttöön otettavia autoja.

Kieltoa perustellaan sillä, että kuvatun kaltaiset istuimet ovat peräänajotilanteissa vaarallisia. Lisäksi nykyisin on yleisesti saatavana tilavampia seitsenpaikkaisia henkilöautoja, joissa takaistuimilla istutaan kasvot menosuuntaan.

Lisätietoja

ylitarkastaja Janne Mänttäri, puh. (09) 160 28569 tai 0400 693 544