null Kuljetusalalla rehottaa harmaa talous

Kuljetusalalla rehottaa harmaa talous

Tiedote 13.08.2011 10.05 fi

Kuljetusala on yksi pahimmista harmaan talouden pesäkkeistä yhdessä rakennus- ja ravintola-alan kanssa. Myös rajat ylittävä kuljetusbisnes on lisännyt valvontaongelmia, sanoi liikenneministeri Merja Kyllönen Elintarvikealan kuljetusyrittäjien seminaarissa Rukalla 13. elokuuta.

- Tämä hallitus ottaa konkreettisempia askelia harmaan talouden torjunnassa kuin edeltäjänsä. Hallitus tulee kunnianhimoisen aikataulun mukaan esittelemään eduskunnalle harmaan talouden toimenpideohjelman vielä tämän vuoden puolella. Resursseja ohjelmaan ohjataan 80 miljoonaa euroa koko hallituskauden aikana, kertoi ministeri Kyllönen.

Ohjelman mukaisesti viranomaisresursseja lisätään talousrikollisten kiinnisaamiseksi. Uusia poliiseja ja veroviranomaisia palkataan useita kymmeniä. Lisäresursseja saavat myös muun muassa tulli, rajavalvonta, syyttäjälaitos ja ulosotto.

Myös tilaajavastuulakia uudistetaan kolmikantaisesti. Tarkoituksena on lisätä tilaajan vastuuta selvittää, että alihankintaketjussa verot ja maksut ovat suoritetut. Tilaajavastuulain valvomiseksi työsuojelutarkastajien määrää lisätään.

Tilaajavastuulain tiukentuessa selvitysvelvollisuuden täyttämistä helpotetaan luomalla verohallinnon ylläpitämä rekisteri, josta tilaaja saa tiedon palveluntarjoajan maksamattomista palkoista, veroista ja sivukuluista.

Toimenpiteiden tavoitteena on, että viranomaisten väliset tiedonvaihdon esteet puretaan ja eri viranomaisrekisterit tulevat kaikkien valvontaviranomaisten saataville.

Harmaan talouden torjunta on hallituksen yksi merkittävimmistä hankkeista. Valmistelua koordinoi oma harmaan talouden ministerityöryhmä.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Jyri Kuusela, p. 050 339 6911