Lähes jokaisella kotitaloudella mahdollisuus laajakaistaan

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 21.7.2008 13.39
Tiedote

Enää runsas prosentti kotitalouksista on kokonaan laajakaistan saatavuusalueen ulkopuolella. Syynä tähän on langattomien laajakaistaliittymien yleistyminen. Langattomien laajakaistapalvelujen määrä on nelinkertaistunut kahdessa vuodessa. Myös 3G-palveluiden saatavuus on lähes kolminkertaistunut viimeisen kahden vuoden aikana. Tiedot käyvät ilmi liikenne- ja viestintäministeriön tilaamasta tutkimuksesta.

Teleyrityksiltä kerätyn aineiston perusteella noin 99 prosenttia Suomen kotitalouksista saa halutessaan laajakaistayhteyden. Määrä on kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin marraskuussa 2006.

Viestintäviraston mukaan vuoden vaihteessa Suomessa oli käytössä kaikkiaan 1,8 miljoonaa laajakaistaliittymää. Paras laajakaistaliittymien saatavuus on Itä-Uudellamaalla, Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä, missä operaattorit ilmoittivat palvelun olevan käytännössä kaikkien saatavilla maakuntien jokaisessa kunnassa.

Lähes 90 prosentissa Suomen kunnista laajakaistaliittymä pystyttiin toimittamaan kaikille tai lähes kaikille kotitalouksille. Ainoastaan 27 kunnassa laajakaistaliittymän saatavuus jää alle 60 prosenttiin. Kaksi vuotta sitten tällaisten kuntien lukumäärä oli 45. Kunnat, joissa laajakaistaliittymiä on huonoimmin saatavilla, ovat pieniä haja-asutusalueen tai saariston kuntia.

Langattomia laajakaistapalveluja on kotitalouksien saatavilla 348 kunnassa, kun vielä kaksi vuotta sitten kuntien lukumäärä oli ainoastaan 83. Langaton laajakaista yleistyi Digitan avattua vuoden 2007 huhtikuussa @450-laajakaistaverkon. Myös paikalliset puhelinyhtiöt ovat rakentaneet ja laajentaneet langattomia WiMAX-laajakaistaverkkojaan. Langattomat laajakaistapalvelut puuttuvat tällä hetkellä enää 67 kunnasta.

3G-palveluiden saatavuus on lähes kolminkertaistunut viimeisen kahden vuoden aikana. Toukokuussa 2008 3G-palvelu oli saatavilla jo joka toisessa kunnassa, ja kolme neljäsosaa kotitalouksista oli 3G-verkon saatavuusalueella. Vajaa kaksi vuotta sitten 3G-verkko toimi ainoastaan 81 kunnan alueella. Myös kaapelimodeemien ja kuituliittymien saatavuus on parantunut. Tällaisia vaihtoehtoisia liityntäteknologioita on tarjolla 348 kunnassa, kun kaksi vuotta aiemmin kuntia oli 83.

Kilpailu DSL-liittymien tarjonnasta on vähentynyt toimialalla tapahtuneiden rakenteellisten muutosten takia. Vaikka langaton laajakaista on yleistynyt, kuntatasolla DSL-liittymien saatavuus on kuitenkin edelleen paras, sillä DSL-liittymä on ainoa liittymätyyppi, joka on saatavilla kaikkien kuntien alueella.


Kiinteän puhelinverkon paikallispuhelupalveluiden, kaukopuheluiden ja ulkomaanpuhelupalveluiden tarjonnassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia parin viime vuoden aikana. Nämä palvelut ovat ainakin toistaiseksi saatavilla tasaveroisesti eri puolilla maata, vaikka lankapuhelimen käyttö on selvästi vähentynyt.

Liikenne- ja viestintäministeriön teettämässä tutkimuksessa selvitettiin kotitalouksille tärkeiden telepalveluiden saatavuutta Suomen kunnissa. Tutkimusaineisto koostuu yli 70 teleyrityksen kotitalouksille tarjoamien telepalveluiden saatavuustiedoista. Tutkimus tehtiin huhti-toukokuussa 2008. Tuloksia on verrattu vuoden 2006 lopussa kerättyihin saatavuustietoihin. Tutkimus toteutettiin nykymuotoisena jo neljättä kertaa, joten se antaa hyvän kuvan palvelujen saatavuuden kehityksestä Suomessa.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Rainer Salonen, puh. (09) 160 28395, 0400 812 508