null Liikenne menee internetiin

Liikenne menee internetiin

Uutinen 28.08.2014 11.22 fi

Väylät & Liikenne (Kuva: Suomen Tieyhdistys)

Palveluajattelu tekee tuloaan liikennesektorille. Liikennejärjestelmä nähdään liikenneinfran, matkan suunnittelua koskevan tiedon sekä palvelujen kokonaisuutena. Näin todettiin liikenne- ja viestintäministeriön, Liikenneviraston, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ja Ilmatieteen laitoksen järjestämässä työpajassa Väylät ja Liikenne -päivillä Tampereella 27. elokuuta.

Tulevaisuuden liikenne vastaa kaikkien käyttäjäryhmien tarpeisiin. Liikennejärjestelmää suunnitellaan käyttäjien kokemusten mukaan.

- Liikennejärjestelmän perustehtävänä on ollut ja on edelleen sen kansalaisia ja yritystoimintaa palveleva funktio. Tämän perustehtävän ohella on syytä korostaa liikennettä sen uutta kasvua, liiketoimintaa ja työllisyyttä luovasta näkökulmasta, totesi liikenneneuvos Risto Murto liikenne- ja viestintäministeriöstä.

- Digimurros ja palveluistuminen tarjoavat merkittävän määrän liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisyrityksille ja sitä kautta hyvinvointia luovia työpaikkoja. Pelkästään Suomessa on runsaan 50 miljardin euron liikenteen palvelumarkkina ja globaalisti puhutaan 10 000 miljardista eurosta, sanoi Murto.


Tieto viides liikennemuoto

Tulevaisuudessa liikkumista helpottavat mm. yhteiskäyttöiset ajoneuvot, matkaketjupalvelut, oman hiilijalanjäljen seuranta sekä liikennetieto ja reittiohjaus ajankohtaisen tiedon pohjalta. Tiedon hyödyntämisellä voidaan optimoida julkisen sektorin liikennepalveluita ja esimerkiksi ohjata pienten taajamien bussiliikennettä kutsuperusteisesti.

- Puhumme jo tiedosta viidentenä liikennemuotona, sen merkitys palvelujen tuottamisessa nousee. Voidaankin sanoa, että tieto on liikenteen tulevaisuuden polttoaine, kuvaili ylijohtaja Mia Nykopp Liikenteen turvallisuusvirastosta.

Infrastruktuuri toimii kasvun, hyvinvoinnin ja palvelujen alustana. Toimiva kokonaisjärjestelmä vaatii toimintavarman liikenneväylästön ohella kattavat ja nopeat tietoliikenneyhteydet ja esimerkiksi toimivan jakeluverkoston uusille liikenteen käyttövoimille.


Liikennelabrasta autoilijoille uusia palveluja

Liikenne- ja viestintäministeriön vetämä Liikennelabra-hankkeessa kehitetään autoilijoille uusia palveluja. Liikennelabra perustuu julkisen ja yksityisen sektorin uudenlaiseen yhteistyömalliin.

- Vuodesta 2017 lähtien kaikki myytävät autot ovat yhteydessä internetiin. Tähän tulee syntymään kuluttajapalveluita, maalaili Liikennelabran koordinaattori Elias Pöyry Eera Oy:stä.

- Nyt on tarpeen antaa alkusysäys kaupallisille sovelluksille, tätä työtä tehdään mm. kokeilujen kautta, totesi Pöyry.


Väylät ja Liikenne -päiville Tampereelle kokoontui 27. -28. elokuuta yhteensä noin 800 alan ammattilaista yrityksistä, kunnista ja valtiolta. Väylät ja Liikenne -päivät järjestetään joka toinen vuosi.