Takaisin

Liikenneministerit hakivat Joensuussa keinoja ilmastonmuutosta vastaan

Liikenneministerit hakivat Joensuussa keinoja ilmastonmuutosta vastaan

Tiedote 05.09.2007 11.23 fi

Kestävän liikkumisen edistäminen, liikenteenhallintajärjestelmien parantaminen ja taloudellisen ajotavan omaksuminen ovat tarpeellisia toimia. Myös taloudellisia ohjauskeinoja eli veroja ja maksuja tulee harkita.

Biopolttoaineista vaihdettiin vilkkaasti näkemyksiä. Vaihtoehtoiset polttoaineet pitäisi saada kustannustehokkaiksi ja koko elinkaareltaan kestäväksi ratkaisuksi, ministerit katsoivat.

Ministereiden keskustelua pohjustanut Kansainvälisen liikennefoorumin pääsihteeri Jack Short korosti, että päästöjen vähentämiseksi tarvitaan sekä tehokasta teknologian hyödyntämistä että autoilijoiden käyttäytymisen muuttumista. Pääsihteeri kehotti ministereitä miettimään esimerkiksi sitä, miten kansalaiset saadaan hyväksymään nykyistä pienempitehoiset autot. Hallitusten ja autoteollisuuden tiivis yhteistyö on hänestä välttämätöntä.

Ilmastonmuutos on Kansainvälisen liikennefoorumin ensi vuoden teema. Aiheeseen paneutuminen jatkuu yli 50 maan ministerikokouksessa Leipzigissa toukokuussa.

Ministerit keskustelivat myös esteettömän liikkumisen edistämisestä. Vammaisten ja vanhusten liikkumismahdollisuuksista alusti Pohjoismaiden vammaispoliittisen neuvoston pääsihteeri Inge Ovesen.

Kokousta johti liikenneministeri Anu Vehviläinen.

- Oli erittäin hyödyllistä kuulla, millaisia tapoja lähinaapurimaissamme on valittu liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Keinovalikoimat vaihtelevat maittain kovasti.

- Esimerkiksi Ruotsi ja Norja ovat asettaneet tiukkoja energia-, ilmasto- ja liikennepoliittisia tavoitteita ja ryhtyneet käytännön toimiin. Suomessa arvioimme tarvittavia toimia liikennepoliittisen selonteon yhteydessä.

Joensuun kokoukseen osallistui seitsemän maan ja Ahvenanmaan liikenneministerit sekä Norjan liikenneministeriön valtiosihteeri. Liikenneministerien kokous pidettiin Suomessa, koska Suomi on vuoden 2007 ajan Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana. Myös Kansainvälisen liikennefoorumin puheenjohtajuus on Suomella toukokuuhun 2008 saakka.

Lisätietoja:
ylijohtaja Juhani Tervala, puh. 050 552 7260
neuvotteleva virkamies Kaj-Peter Mattsson, puh. 040 548 3447