Takaisin

Liikenneministerit hyväksyivät EU:n ja Yhdysvaltain lentoliikennesopimuksen

Liikenneministerit hyväksyivät EU:n ja Yhdysvaltain lentoliikennesopimuksen

Tiedote 22.03.2007 20.53 fi

Euroopan unionin jäsenmaiden lentoyhtiöt voivat vastedes liikennöidä kaikkia Euroopan ja Yhdysvaltain välisiä lentoreittejä. Ns. avoin taivas -lentoliikennesopimus sai liikenneministerien hyväksynnän 22. maaliskuuta Brysselissä. Kokoukseen osallistui Suomesta liikenneministeri Susanna Huovinen.

Yhdysvaltain kanssa neuvoteltu lentoliikennesopimus avaa Atlantin ylittävät lennot molemmille osapuolille. Sopimuksen mukaan EU-maiden yhtiöt eivät kuitenkaan saa lentää Yhdysvaltain sisäisiä lentoja. Lisäksi eurooppalaisten omistusoikeus yhdysvaltalaisissa lentoyhtiöissä pysyy rajoitettuna. Eurooppalaisilla on oikeus soveltaa yhdysvaltalaisiin vastaavia omistusrajoituksia. Ison-Britannian Heathrow'n lentokentälle myönnettiin väliaikainen vapautus sopimuspykälistä.

Suomi kannatti sopimuksen hyväksymistä. Sopimus tehostaa lentoliikennemarkkinoiden kilpailua, mikä hyödyttää kuluttajia.

Avoin taivas -neuvotteluja on käyty EU:n ja Yhdysvaltain välillä vuodesta 2003. Neuvottelujen seuraavassa vaiheessa EU:n tavoitteena on markkinoiden täysi avaaminen.

Neuvosto päätti myös Siperian ylilentomaksuja koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta. Sopimuksesta päästiin yhteisymmärrykseen EU:n ja Venäjän huippukokouksessa Helsingissä marraskuussa 2006. EU-maiden lentoyhtiöiden uudet reittilennot vapautetaan ylilentomaksuista. Neuvostossa luotiin suuntaviivat järjestelmälle, jolla tasataan uusien ja vanhojen reittilentojen välistä eroa ja ehkäistään kilpailun vääristymistä.

- Sopimuksen syntyminen oli yksi Suomen puheenjohtajuuskauden merkittävistä onnistumisista. On tärkeää, että EU-maat löysivät maksujen tasaamisesta yhteisen linjan, jotta sopimuksen soveltaminen voidaan aloittaa. Muun muassa Finnairille maksuilla on huomattava merkitys, sanoi ministeri Huovinen.

Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmän toimilupasopimuksen solmimisesta käytiin periaatekeskustelu. Kaikki jäsenmaat pitivät välttämättömänä vauhdittaa pysähdyksissä olleita sopimusneuvotteluita.

Ministerit keskustelivat liikennepolitiikan merkityksestä ilmastonsuojelun edistämisessä. Suomi katsoo, että taloudellinen ohjaus ja valistus ovat etusijalla, kun tavoitteena on saada kuluttajat käyttämään ympäristöystävällisempiä ajoneuvoja. Lounaskeskustelun aiheena oli komission ajama lentoliikenteen liittäminen päästökauppajärjestelmään. Suomi suhtautuu tavoitteeseen myönteisesti mutta pitää tärkeänä, että uudistus olisi mahdollisimman oikeudenmukainen Suomen kaltaisten syrjäisten EU-maiden lentoyhtiöitä kohtaan.

Lisätietoja:
valtiosihteeri Ulpu Iivari, puh. (09) 160 28325 tai 040 504 7662
ylitarkastaja Hanna Perälä, puh. (09) 160 28559 tai 040 8200 147